Het verschil tussen een regenradar en een hagelradar is dat je een hagelradar beter kan gebruiken tijdens fel onweer. De hagelradar van NoodweerBenelux detecteert de hagelkans met een witte kleur op de weerkaart. Bij iedere bui en zeker bij hevig onweer is hagel mogelijk. Deze fijne bevroren druppels worden kilometers hoog in de wolk geslingerd en komen dan opnieuw naar omlaag. Door het herhalen van dit proces kan hagel zeer grote afmetingen aannemen. Hagel zorgt soms voor grote schade in de land- en tuinbouw en aan grote parkings met nieuwe wagens.

  • Bescherm je wagen met een beschermhoes voor hagel. Dit formaat is geschikt voor een kleine wagen. Dit type voor een grote wagen. ✅

Filmpjes met grote hagelstenen

Hagelradar via Buienradar

Online zijn er weinig hagelradars te vinden. De populaire Nederlandse weersite Buienradar heeft enkele jaren geleden ook een hagelvoorspelling toegevoegd aan hun online weerkaarten. Als er zich hevig onweer in de buurt bevindt, kan deze weerkaart aardig kloppen.

Wolkenhoogte buien

Wanneer buien ontstaan bereiken ze een bepaalde hoogte. Vooral in tijden van onweders is deze factor belangrijk. Buien die slechts tot 5 km uitgroeien of tot 15 km hebben een grote impact op de hagelkans. Zo hebben buien met een wolkenhoogte boven 10.000 meter veel meer kans om fel onweer met hagel te veroorzaken.

Houd rekening met foutieve weergegevens op de weerkaarten. Soms krijgen onweersbuien een icoontje mee dat het zal hagelen, maar dat hoeft daarom niet altijd. Het omgekeerde kan ook voorkomen. Wees dus altijd voorzichtig en paraat als een onweer zich in uw buurt ontwikkeld. Vaak helpt de neerslagradar om een beter zicht te hebben op de situatie.