Zware orkaan Helene verwacht aan de westkust van Florida
Hoewel het orkaanseizoen minder actief is dan verwacht (voorlopig), moet de (noord)westkust van Florida zich opmaken voor een “major” hurricane, Helene. De verwachte windsnelheden pieken tot boven 200 km/u, waardoor deze aan land zou gaan als een categorie 4 orkaan. Een klein overzicht.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Rustig begin orkaanseizoen
Hoewel het orkaanseizoen dus rustig gestart is (in tegenstelling tot de verwachting), barst deze op dit moment los met de vorming van Helene, die naar verwachting een zeer zware orkaan kan worden. De mate van activiteit van een orkaanseizoen kan bepaald worden aan de hand van de Accumulated Cyclone Energy (ACE). Op onderstaande figuur wordt de 30 dagen lopende som genomen van de ACE. Begin juli zagen we een sterke stijging door orkaan Beryl die vrij vroeg op het seizoen was. Echter, op dit moment naderen we de klimatologische piek, maar tot voor kort was daar niets van te merken. Helene zal hierin een klein beetje verandering brengen, maar vermoedelijk niet veel omdat de levensduur vrij kort is.
Actuele situatie Helene
Het huidige satellietbeeld van Helene is een mooi voorbeeld van een intensiverende orkaan. We zien een quasi perfecte outflow (afzuigkap) hogerop in de atmosfeer. Zowel naar het noorden én naar het zuiden vindt er een goeie outflow plaats, wat het systeem toelaat te versterken. Zie het als een schoorsteen die “goed trekt”. Daarnaast zien we actueel ook enkele rotating hot towers. Dit zijn onweersbuien met zeer hoge wolkentoppen die snel ronddraaien rond de kern van het systeem. Ook dit toont een mogelijk snelle intensificatie van het systeem aan.
Er worden ook steeds vliegtuigen, Hurricane Hunters, richting orkanen gestuurd om de structuur van het systeem én de actuele windsnelheden op te meten. Dit wordt gebruikt voor real time updates én om weermodellen beter te maken door de data te importeren in de specifieke weermodellen voor orkanen. Actueel zien we een heel snelle uitdieping van het systeem (kerndruk van 970 hPa naar 967 hPa op een kleine 2 uur tijd).
Verwachting Helene
Op dit moment bevindt het systeem zich in een omgeving met zeer warm zeewater én weinig windschering. Dit zijn ideale condities om Helene verder te laten ontwikkelen. Het National Hurricane Center laat in hun verwachting dan ook zien dat het systeem landfall kan/zal maken als een Major Hurricane. De verwachte windsnelheden liggen daardoor boven 200 km/u, maar afhankelijk van de precieze sterkte kan dit nog (veel) hoger pieken.
Verschillende weermodellen (HAFAS-A, HAFAS-B en HWRF), specifiek voor orkanen, laten al enkele dagen een zeer snelle ontwikkeling zien van Helene. Hoewel de extreme scenario’s wel weg zijn (kerndruk lager dan 900mb), blijft het systeem wel impressionant met verwachte windsnelheden van ruim 200 km/u. De rukwinden kunnen daarbij zelfs nog hoger uitpakken. Landfall is verwacht in de nacht van donderdag op vrijdag onze tijd.
Niet alleen de wind is gevaarlijk, maar ook de verwachte neerslag in combinatie met een stormvloed. Op sommige locaties kan het water maar liefst 6m stijgen ten opzichte van normaal, waardoor ook gevaar is op levensbedreigende overstromingen.
Invloed Europa?
Snel na de landfall begint het systeem te verzwakken (voedingsbodem is weg) en wordt het snel opgenomen in een hoogtetrog (meer windschering en dat is nefast voor een orkaan). De hoogtetrog verdwijnt dan tegen begin volgende week van de weerkaarten, waardoor er géén rechtstreekse invloed wordt verwacht in Europa. Onrechtstreeks kan dit systeem wel invloed hebben (vooral dan in de precieze positie en intensiteit van de straalstroom). Zulk systeem kan immers de hoogtetrog beïnvloeden die de straalstroom kan toelaten om extra te meanderen of net niet, afhankelijk van de precieze uitwerking.