0

Het zijn boeiende tijden voor de winterliefhebber. Na een hevige opwarming in de stratosfeer zien we de komende dagen interessante weerkaarten opduiken in de weermodellen. Het weerbericht voor komende dagen wordt dan ook een rollercoaster van formaat. Zachte en regenachtige opties lonken, maar evenzeer ook echte koude opties waarbij de continentale lucht uit het oosten van Europa opschuift naar het westen. Onder dat scenario komen we zomaar terecht in echt winterweer.

Kansen op sneeuwval

Op maandag neemt de kans op sneeuw toe door vrij lage temperaturen en een regenzone die stationair boven Belgiƫ blijft hangen. In de Ardennen is dat vooral droge sneeuw die tijdelijk ook kan blijven liggen. Elders in Belgiƫ en het zuiden van Nederland is dat veelal smeltende sneeuw die niet kan accumuleren dankzij een positieve temperatuur van het wegdek. Dat lijkt te veranderen op dinsdag wanneer het ook in het noorden van Nederland tot neerslag komt. Dat kan wel droge sneeuw opleveren met gladheid tot gevolg.

Sneeuwkansen op maandag situeren zich vooral op het zuiden van Belgiƫ en Luxemburg. Later ook over het noorden van Nederland.
Op dinsdagochtend lokaal een gesloten sneeuwdek van enkele centimeters over het noorden van Nederland. De kans op algemene gladheid is aanwezig.

Impact van gespleten poolwervel?

Er is al veel inkt gevloeid over de gespleten poolwervel boven de Noordpool. Dit is normaal een gesloten circulatie van intens koude lucht. Soms kan het gebeuren dat deze cirkelvorming poolwervel doorbroken wordt en afwijkt van haar locatie. Dat lijkt exact te gaan gebeuren in de winter 2024-2025. De kans op winterweer stijgt dan ook voor de gebieden op het noordelijk halfrond. Volgens de laatste weermodellen lijkt vooral Rusland en Canada daarmee te maken te krijgen. We houden het in de gaten.

De troposferische poolwervel wordt gespleten. Dat verhoogt de kansen op winterweer op het noordelijk halfrond.

Uitgebreid weerbericht op Youtube

De koudere weerkaarten hebben we verder toegelicht op ons Youtubekanaal waarin we verschillende weermodellen analyseren en ook de splitsing van de Polar Vortex behandelen. Handig voor de weerliefhebber die op de hoogte wil blijven.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken