264

De afgelopen dagen verliepen zonnig en droog, maar de temperaturen bleven vaak achterop hinken. Ook de komende dagen blijft het eerder koel voor de tijd van het jaar met temperaturen tussen 10 en 15 graden ondanks de uitbundige zonneschijn. Dit resulteert in een zeer koude april.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Fris, maar zonnig weekend

Onder invloed van een hogedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk en de Noordzee wordt koele, maar droge lucht aangevoerd uit het noordoosten. De zachte lucht, die naar het noorden wordt gestuwd door een laagje ten westen van Portugal, bereikt ons niet. In het zuidwesten van Frankrijk loopt dit weekend de temperatuur daardoor wel op tot 24 graden en meer.

Vanuit het noorden komt een nieuwe portie koele lucht afzakken.

Zowel op zaterdag als zondag blijven de maxima steken onder de 15 graden, maar zaterdag kan de temperatuur wel hoger klimmen dan op zondag. Er is ook ruimte voor zon dit weekend, al is er op zondag waarschijnlijk wat meer lage bewolking aanwezig (vooral in Nederland). In de ochtend is (grond)vorst steeds mogelijk! Vorstgevoelige planten worden dus nog steeds best afgeschermd!

Nieuwe werkweek aanhoudend koel

Dat hogedrukgebied blijft ook in het begin van de nieuwe werkweek in onze omgeving trappelen. Dit betekent dat er tot en met dinsdag geen noemenswaardige neerslag verwacht wordt. Vanaf woensdag komen lagedrukgebieden in de buurt waardoor het wisselvalliger kan worden, maar dit moet nog bevestigd worden door de weermodellen. De temperaturen blijven te laag voor de tijd van het jaar met maxima tussen 10 en 14 graden.

Oorzaken koelere weer?

Het is vrij opmerkelijk dat deze april zo koel voor de tijd van het jaar zal eindigen. We zijn de afgelopen jaren dan ook goed verwend geweest qua temperaturen. Een oorzaak die ik wel mogelijk acht, is de MJO. Wanneer we kijken naar welke MJO-fase er actief was in april, dan was dit vooral fase 5-6-7. Als we deze fases vergelijken met de verschillende regressie-analyses (hierbij wordt nagegaan welke patronen het vaakst voorkomen bij welke fase), dan zien we daar duidelijk signalen voor wederkerende hogedruk naar Groenland met dus zonnig en droog weer, afgewisseld met periodes van aprilse grillen!

MJO fase de afgelopen maand
Zowel in fase 6 als fase 7 is het signaal voor een trog boven Europa en hogedruk op de oceaan duidelijk aanwezig.

Meer nog, de afgelopen jaren zat de MJO vaak in fase 2-3, wat net het omgekeerde is van de huidige fases. Er is dan vooral sprake van hogedruk boven het Europese vasteland met zachtere temperaturen die dan meer waarschijnlijk zijn. Het zal dus afwachten worden wat er de komende weken zal gebeuren. Volgens EC46 is dit alleszins niet duidelijk aangezien er geen signalen zijn voor overwegend hogedruk en/of lagedruk!

Langere termijnsverwachting

Tot en met eind april moeten er geen hoge temperaturen verwacht worden. De maxima blijven voor de rest van april tussen 10 en 15 graden schommelen. Vanaf mei zien we het gemiddelde geleidelijk stijgen tot boven 15 graden, maar neemt de onzekerheid ook sterk toe. Vanaf woensdag zien we een signaal voor buien, maar zowel de operationele run als de controle moeten daar nog niets van weten! De komende dagen verlopen dus zonnig en droog, maar het blijft vrij fris!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken