1

Gisteren schreven we nog een bericht over de winterse druksetting die we momenteel in Europa voorgeschoteld krijgen met vorst en sneeuw. Het kan echter snel gaan op de weerkaarten want voor volgend weekend berekenen de weermodellen nu temperaturen tot 20°C en meer. Krijgen we voor de eerste keer in 2020 een “warme dag”?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Lentebloesems aan de bomen.

Vorstkansen blijven aanwezig

Afgelopen wintermaanden verliepen duidelijk te zacht. De nachten met vorst waren eerder spaarzaam. Momenteel kennen we in Europa echter een frisse periode met elke dag vorstkansen. Het resultaat van een neutrale tot negatieve NAO-index met de hogedrukgebieden op de juiste plaats.

In verschillende weerstations werd zelfs matige vorst op neushoogte opgemeten en zelfs strenge vorst op klomphoogte. Ook komende dagen blijft het nog eerder fris met kans op nachtvorst. De vorstgevoelige planten houden we dus best nog eventjes binnen.

De NAO-index gaat voor de eerste keer sinds 1 december nog eens echter onder 0. (NOAA)

De koudste nacht in het rijtje van de komende dagen wordt waarschijnlijk komende nacht. Met een zwakke wind duikt het kwik dan gemiddeld tot -1°C op neushoogte. In de hogere Ardennen is een -3 tot -4°C zeker mogelijk.

Geleidelijk warmer weer

Zaterdag maar vooral zondag komt er een zuidelijke luchtcirculatie op gang en dat zullen we geweten hebben. De aangevoerde lucht wordt gevoelig zachter met temperaturen die op het 850 hPa vlak stijgen tot 7-8°C. Bij zonnig weer mogen we daar begin april 13-14°C bijtellen om de temperatuur op 2m te berekenen. Een simpele rekensom dus (7+13) met als resultaat 20°C. Vooral op zondag zouden we dus zomaar voor de eerste keer in 2020 een warme dag kunnen halen (Tmax > 20°C) in de Benelux.

Zondag halen we mogelijk 20°C op 2m hoogte. (Meteociel)

Dat is dus zeker en vast iets om naar uit te kijken. Hoe het weer volgende week zal evolueren, is voorlopig nog wat onzeker. Vrijdag blikken we in het nieuwe discussietopic vooruit naar deze periode. Ik kan al wel verklappen dat een nieuwe, frisse periode voorlopig niet aan de orde lijkt. Misschien heeft de winter zijn kruit deze week wel definitief verschoten.

Zondag kunnen de temperaturen stijgen tot 20°C. (Wetteronline)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen