7 juli 2022 - 2 min. lezen
335 reacties 335

Onder de invloed van een opschuivend Azorenhoog wordt er de komende dagen zomerweer in stelling gebracht. De temperaturen gaan de hoogte in en de zon komt er steeds beter door. Volgende week snoert een hogedrukkern zich af boven het Europese vasteland en komt een diepe zuidelijke luchtstroming tot stand die tropische hitte van Spanje en Portugal naar de Benelux kan transporteren. Krijgen we een hittegolf?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Azorenhoog schuift op

Het Azorenhoog is zeer sterk momenteel (> 1035 hPa) en schuift de komende dagen op richting West-Europa. Het weerbeeld zal daardoor stabiliseren met droog en vaak zonnig weer. Lagedrukgebieden met bijhorende neerslagzones worden op ruime afstand gehouden (noorden).

Een sterk Azorenhoog zorgt voor stabiel weer de komende dagen.

Initieel ligt de Benelux nog aan de noordoostkant van het hoog waardoor de aangevoerde lucht nog niet echt opwarmt. Dat gebeurt al wel in het zuidwesten van Europa (Spanje en Portugal) met daar temperaturen tot 45°C.

Fameuze hitte in Spanje en Portugal komende dagen.

Volgende week tropische lucht

Hoe het allemaal precies zal evolueren is nog niet duidelijk, maar volgende week snoert een aparte hogedrukkern zich af van het Azorenhoog. Deze kern beweegt geleidelijk naar het oosten en passeert over West-Europa. Aan de westkant van deze hogedrukkern komt een diep transport op gang van zuidelijke lucht waarbij de zeer warme lucht van Spanje en Portugal een impuls naar het noorden krijgt.

Volgende week komt een transport van zuidelijke lucht op gang.

Potentiële hittegolf in de maak

In de Benelux zullen we dit merken door een abrupte stijging van de temperaturen tot 30°C en meer. De meeste weermodellen tonen een piek tegen het weekend van 16-17 juli met dan temperaturen op 850 hPa tot 20°C en meer. Dat kan, hypothetisch, temperaturen tot 35-40°C en meer opleveren. Gezien de termijn uiteraard nog ver en koffiedik afwachten of dit de komende bevestigd wordt. Op de weerpluim zien we wel duidelijke signalen voor een hittegolf.

Weerpluim komende weken.

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Azië. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken