24 mei 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

Met een krachtige noordelijke luchtstroming werd de afgelopen 24 uur flink koudere lucht naar de Benelux aangevoerd. Op 5500 m (500 hPa) daalde het kwik naar gemiddeld -32°C ! Een behoorlijk groot contrast met de temperatuur op 2 m. Dit zorgde voor flinke buien met onweer, hagel en zelfs sneeuw in de Ardennen (lees er meer over: sneeuw eind mei 2013).

Komende dagen zal er zich een lichte weersverbetering manifesteren met geleidelijk hogere temperaturen (13 tot 15 graden) en minder intense buien.

Zomerweer in mei 2012

Om een vergelijking te maken tussen beide jaren maak ik gebruik van het weerstation in Waregem (locatie: zuiden van West-Vlaanderen en in de omgeving van Kortrijk). Met een zuidelijke luchtstroming veroorzaakt door een lagedrukgebied ten zuidwesten van Ierland werd er warme lucht vanuit Spanje richting het noorden van Europa aangevoerd. Het kwik profiteerde hier optimaal van met gemiddeld 25 graden op veel plaatsen in de Benelux! Een grafiekje:

weergrafiek mei 2012
Bron foto: weerstation Waregem

Vandaag eerder winter (2013)

Een compleet ander en winters weerbeeld kregen we geserveerd op het einde van mei 2013. Met een sterk duikend lagedrukgebied werd het vanaf het noorden van Europa gevoelig kouder. Op veel plaatsen met de Ardennen en de Alpen inclusief werd sneeuw gerapporteerd en kreeg de Giro in Italië bakken regen over zich heen. Het mag duidelijk zijn, het éné jaar is het andere niet. Wie weet krijgen we deze zomer wel de compensatie in vele uren zonneschijn en hoge temperaturen!

weergrafiek mei 2013

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Na het weekend barst de zomer los

10 uren geleden - 2 min. lezen
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 dagen geleden - 3 min. lezen