Klimaatschademonitor: wat kan je ermee doen?

Hoeveel schade door extreem weer was er in jouw gemeente? Daar kan je nu een duidelijk overzicht van opvragen via de klimaatschademonitor. Deze monitor is gelanceerd voor België op 1 april door Assuralia. We gaan ook dieper in op wat je kan doen als extreem weer op komst is.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Het idee van de klimaatschademonitor is om verzekerde schade door noodweer per gemeente of provincie raadpleegbaar en overzichtelijk te maken voor iedereen. Deze tool, die in Nederland al enkele jaren bestaat, helpt zowel burgers als bedrijven en overheden om een duidelijk overzicht te krijgen in de schade in de directe omgeving, en, belangrijk, de kost die dit met zich meebrengt.
Dit kan overheden en burgers helpen geïnformeerde keuzes te maken met betrekking tot het weerbaar maken van woningen en infrastructuur. Het doel is toekomstige schade te minimaliseren.
Wat is de klimaatschademonitor?
De klimaatschademonitor is een interactieve tool, een dashboard dat op de webstek van Assuralia geraadpleegd kan worden. Het werd op 1 april gelanceerd en is gemaakt in samenwerking met het Belgisch Klimaatcentrum. De monitor biedt de gebruiker inzicht in de verzekerde schade veroorzaakt door extreem weer, zoals hagel, storm, hevige neerslag, bliksem, overstromingen en vorst.
- Opsomming van extreem weer parameters.
Gebruikers kunnen per provincie of gemeente zien welke schadegebeurtenissen hebben plaatsgevonden en wat de financiële gevolgen daarvan zijn. De beschikbare data bestrijken voor België de laatste tien jaar en omvatten schade bij woningen, handelszaken, ondernemingen en voertuigen.
Rol van Assuralia?
Welke organisatie beheert de klimaatschademonitor? Dat is Assuralia, maar wat is en doet deze entiteit precies? Assuralia is de Belgische beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen. Assuralia noemt zichzelf de stem van de verzekeringssector in België.
Het vertegenwoordigt en verdedigt de belangen van verzekeraars in België en speelt een belangrijke rol in het overleg met de overheid, toezichthouders en andere sectoren. Assuralia biedt eveneens statistieken en info over de verzekeringssector en werkt aan de ontwikkeling van goede praktijken en regelgeving binnen de branche. Het helpt ook bij sensibilisering en communicatie over verzekeringen naar het brede publiek.
Zo werkt de klimaatschademonitor
In het dashboard kan je schadegegevens opvragen voor verschillende soorten schade, waaronder stormschade, schade door overstromingen en schade aan voertuigen. Daarnaast is het mogelijk om de schade per categorie te bekijken. Zo krijg je een idee van schade aan woningen via de brandverzekering, schade aan voertuigen via de omniumverzekering, en schade bij zowel grote als kleine ondernemingen, waaronder handels- en landbouwbedrijven.
De beschikbare gegevens kunnen op twee manieren geanalyseerd worden. Enerzijds kun je schadegegevens door de tijd heen bekijken, waarbij je de mogelijkheid hebt om één of meerdere jaren te visualiseren. Anderzijds kun je de gegevens geografisch in beeld brengen en inzoomen op heel België, specifieke provincies of gemeenten.
Klimaatschademonitor: België vs Nederland
Nederland heeft reeds een klimaatschademonitor sinds 2022, die geraadpleegd kan worden op de website van het Verbond van Verzekeraars. Het staat toe weerschade te bekijken naar tijd, branche en regio en is gebaseerd op weerschadegebeurtenissen van 2007 tot 2021, dus een langere tijdspanne dan in België. De Nederlandse klimaatschademonitor is ontwikkeld door het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars, in samenwerking met Wageningen Universiteit, verschillende provincies en het KNMI.
Klimaatschade door overstromingen van 2021
We raden je zeker aan naar de klimaatschademonitor van jouw land te browsen. Zeker op momenten dat er geen rampen zijn, dan krijg je de werking van de monitor goed onder de knie. Een gewaarschuwd mens is er twee waard. Visualiseer zowel provincies als gemeentes. Onderzoek zeker de overstromingen van juli 2021 die in het oosten van de Benelux een ravage aanrichtten. Door de overstromingen van 2021 liep de verzekerde schade aan woningen in de stad Luik op tot 237 miljoen euro. De totale schade was uiteraard nog veel hoger.
Maar je kan niet alles doen met de klimaatschademonitor. Als extreem weer op komst is, wat doe je dan?
Weerbewaking via MeteoSupport
De klimaatschademonitor geeft weer wat er reeds gebeurd is, achteraf. Maar wat doen we als extreem en/of wispelturig weer uit de lucht komt gevallen?
Schade beperken is altijd een kwestie van zeer goed voorbereid te zijn en de weerdata op de voet te volgen, zodat we eventuele problemen en schade een stap voor zijn. We moeten in staat zijn ons lokaal, als het ware op straatniveau, nog beter beschermen tegen snel veranderende weerevents.
Nicolas, bestuurder van NoodweerBenelux heeft daarom Meteosupport in het leven geroepen: een weerbewakingsplatform dat zeer kort op de bal werkt en op maat gemaakte en hyperlokale weerdiensten levert aan sectoren zoals overheden, organisatoren van festivals en bedrijven. De ramp van Pukkelpop in 2011 was de katalysator om weerbewaking naar een hoger niveau te tillen.
Meteosupport biedt realtime monitoring van weer en verstrekt gedetailleerde weerbulletins via een uniek platform waar klanten het weer op de voet kunnen volgen, en indien nodig, zeer snel beslissingen kunnen maken.
Het doel is schade te beperken en veiligheid te garanderen, van ultiem levensbelang bij festivals en events.