13 augustus 2021 - 3 min. lezen 0 reacties

Op zaterdag 14 augustus 2021 start de laatste grote ronde van 2021, de Vuelta! Het is de 76e editie van de Ronde van Spanje. De Vuelta zou in 2020 starten in Utrecht, maar door de coronacrisis werd toen uitgeweken naar het Spaanse Irun. Nu starten de renners in Burgos, in het binnenland van Spanje. Er staat verschroeiende hitte op het programma tijdens de eerste etappe. Hoe warm wordt het precies?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie Burgos

De eerste etappe van de Vuelta 2021 voltrekt zich in een gematigd mediterraan klimaat (Csb). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als gematigd mediterraan klimaat geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven -3°C zijn.
  • Alle maanden moeten een gemiddelde temperatuur onder 22°C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10°C blijven.
  • Er moet ten minste drie keer zoveel neerslag vallen in de natste maand van de winter als in de droogste maand van de zomer.
  • De droogste maand van de zomer telt minder dan 30 mm neerslag.

Parcours 1e etappe Vuelta 2021

De eerste etappe leidt de renners door Burgos. De etappe omvat een parcours van 7,1 kilometer: een tijdrit dus! In de eerste helft van het parcours moeten de renners een beklimming van de 3e categorie overwinnen. Daarna blijft het vlak tot de finish. De renners starten en finishen in de kathedraal van Burgos. Dat zal dus mooie beelden opleveren!

De grootste kanshebber voor de etappeoverwinning lijkt Primož Roglič te zijn. Eind juli vermorzelde hij de concurrentie nog bij het tijdrijden op de Olympische Spelen in Tokyo. Kan iemand hem van de overwinning afhouden? En wat voor invloed zullen de weersomstandigheden hebben?

Weersverwachting 1e etappe Vuelta 2021

Het officiële startschot voor de Vuelta 2021 vindt plaats op zaterdag 14 augustus 2021 om 17:44 uur. Dit is de tijd dat de eerste renner vertrekt voor de tijdrit.  

Zaterdag belooft een verschroeiend hete dag te worden. In het zuidwesten van Spanje kan het kwik oplopen tot 47 graden! In Burgos zal het iets minder heet worden. Maar met een maximumtemperatuur van 38 graden is het nog steeds niet aangenaam te noemen. De renners die vroeg starten (rond 18:00 uur) krijgen te maken met temperaturen rond 36-37 graden. Bovendien staat er een matige zuidwestenwind, windkracht 4. Kortom, geen ideale omstandigheden om een topprestatie te leveren.

De laatste renner (Primož Roglič) finisht iets voor 21:00 uur. De temperatuur is dan gedaald tot iets onder de tropische waarde van 30 graden. De wind is geruimd naar een meer westelijke richting. Hij waait nog steeds matig, maar is wel afgenomen in kracht (3 Bft).

Wie kan er het beste omgaan met de moeilijke omstandigheden? Zal Roglič toch gewoon als sterkste uit de bus komen? We hopen op een Nederlandse of Belgische verrassing!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken