17 maart 2023 - 4 min. lezen
33 reacties 33

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk krijgen we de eerste lenteperikelen. 20 graden is zeker nog te hoog gegrepen de komende dagen, maar het wordt wel zacht weer met maxima rond 15 graden. De keerzijde van deze temperaturen is wel veel bewolking en af en toe neerslag. De neerslaghoeveelheden blijven wel beperkt door de nabijheid van een hogedrukgebied.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Het weer in Europa

Het zachte weer hebben we te danken aan een lagedrukgebied net ten westen van Ierland. In een groot deel van West-Europa (voor het koufront) wordt op die manier zachte en droge lucht aangevoerd vanuit het zuiden. Dit resulteert op veel plaatsen in temperaturen tussen 10 en 15 graden. Het doet in zekere zin wat denken aan een Spanish Plume waarbij aan de voorzijde van een koufront, zachte lucht wordt opgestuwd vanuit het zuiden.

Import van zachte lucht in Europa

In het oosten en noorden van Europa blijft de koele lucht nog iets langer hangen en schommelen de temperatuur eerder tussen 0 en 10 graden. Deze verschillen zijn typisch voor het voorjaar. De zon kan de gebieden rond de Middellandse Zee al goed opwarmen (Spanje had bv. 30 graden de afgelopen week), maar in het noorden is de zon nog net niet krachtig genoeg.

De temperaturen op vrijdag 17 maart in Europa

Weersverwachting komende dagen

Ook zaterdag belooft nog een zachte dag te worden met zonneschijn, maar ook veel (hoge) wolkenvelden. Echter, het koufront komt geleidelijk dichterbij en de onstabiliteit in de atmosfeer neemt toe. In de loop van de namiddag zijn dan ook enkele buien mogelijk. Vooral in het oosten kunnen deze buien ook lokaal onweer produceren. In het westen van België treedt de iets koelere lucht al sneller binnen met maxima rond 13 graden. Elders kan het kwik nog klimmen tot 17 graden. Er staat een matige wind uit het zuiden tot zuidwesten.

Maxima op zaterdag volgens het Nederlandse weermodel

Op zondag blijft een zwakke neerslagzone in onze omgeving treuzelen. Dit zorgt in de ochtend voor veel bewolking en ochtendgrijs. Uit deze bewolking kan ook af en toe wat (lichte) regen vallen. In de loop van de (late) namiddag komen er opklaringen opzetten vanuit het westen. De temperaturen liggen rond 10 graden aan de kust en 11-13 graden elders. Er staat een goed voelbare wind uit het noordwesten die het koeler doet aanvoelen.

De maxima op zondag 19 maart

Op maandag verkiest de wind opnieuw een zuidwestelijke hoek na de passage van een zwak warmtefront. Op die manier wordt wederom zachte lucht aangevoerd vanuit het zuiden met temperaturen die vooral boven België al richting 14-15 graden kunnen klimmen. Meer naar het noorden blijft het kwik steken rond of onder 10 graden. De bewolking blijft echter wel overheersen, maar af en toe kan de zon tevoorschijn komen. De wind waait matig uit het zuidwesten.

Maxima op maandag 20 maart

Ook op dinsdag blijft het zacht weer aanhouden. Opklaringen en bewolkte periodes wisselen elkaar gedurende de volledige dag af. De temperatuur klimt opnieuw richting 15 graden op veel plaatsen met een matige wind uit het zuidwesten.

Maxima op dinsdag 21 maart

Ook op woensdag en donderdag blijft de zachte lucht nog even in onze contreien vertoeven, maar geleidelijk nadert een lagedrukgebied waardoor de neerslagkansen duidelijk toenemen.

Op lange termijn opnieuw koeler en wisselvalliger?

Vanaf donderdag lopen de weermodellen steeds verder uiteen. Veel hangt af van de precieze positie van het hogedrukgebied boven het Europese vasteland en de lagedruk ter hoogte van het Verenigd Koninkrijk. In het Europese weermodel komt de Benelux meer onder invloed te liggen van het lagedrukgebied met als gevolg wisselvalliger weer en geleidelijk ook koelere temperaturen. Dit is te zien aan de cyclonale beweging van de isobaren. Het Amerikaanse weermodel laat nog iets meer hogedrukinvloed toe (meer anticyclonale stroming), waardoor de neerslagkansen beperkter blijven, maar ook daar stoot het lagedrukgebied geleidelijk door met toenemende neerslagkansen.

Het Europese weermodel voor donderdag 23 maart
Het Amerikaanse weermodel voor donderdag 23 maart

Ook in de beide weerpluimen is deze trend te zien. De temperatuur neemt vanaf donderdag in beide weermodellen een daling naar temperaturen van 10 graden tegen eind maart. Daarbij neemt in de Europese variant de neerslagkans duidelijk toe vanaf woensdag, terwijl dat in de Amerikaanse variant een dagje later is (door de verschillen hierboven). Het zacht weer lijkt dus geen lang leven beschoren te zijn en heel veel zon lijkt ook niet in de pijplijn te zitten! Het blijft zo even wachten op standvastig lenteweer, een gevolg van de SSW?

Weerpluim Europese weermodel
Weerpluim Amerikaanse weermodel

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken