102

De afgelopen dagen verliepen meestal zonnig en daarbij waren de temperaturen ook aan de hoge kant voor de tijd van het jaar. Ook de komende dagen blijft het zachte herfstweer aanhouden met temperaturen ruim boven normaal voor de tijd van het jaar. Af en toe passeert een neerslagzone.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Weersituatie Europa

Een lagedrukgebied heeft postgevat voor het westen van Europa. Aan de oostelijke flank wordt warme tot hete lucht aangevoerd richting Spanje en Frankrijk. Ten noorden daarvan bevindt zich een hogedrukgordel. We spreken hier van een cut-off low. De Benelux ligt op de grens van de warme en koude luchtmassa’s vandaag (woensdag).

Europese weerkaart

In Frankrijk en Spanje werden de afgelopen dagen al tropische temperaturen genoteerd. Zij beleven de afgelopen dagen zeer zacht herfstweer. Ook vandaag is dat nog mogelijk, maar vooral in Frankrijk. Het kwik kan er oplopen tot lokaal nog 30 graden. Elders rond de Middellandse Zee is het ook nog warm. Bemerk de koude lucht in het noordoosten die via de noordflank van het hogedrukgebied naar het zuidoosten dendert.

Maximale temperaturen op woensdag in Europa

Weersverwachting komende dagen

Donderdagochtend start met een neerslagzone die van zuid naar noord trekt over de Benelux. Vooral in de westelijke helft van de Benelux lijkt er (veel) regen of een enkele bui te vallen. In het oosten is het wat droger. In de namiddag komen dan opnieuw brede opklaringen opzetten vanaf het zuidwesten. De temperatuur varieert sterk in de Benelux met in het noorden nog de koele luchtmassa en maxima rond 13 à 14 graden. Meer richting de Franse grens wordt het warmer en afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen kan het zelfs lokaal 20 graden worden. Er staat een matige wind uit zuidoostelijke, later zuidelijke richtingen.

Vrijdagochtend start op dezelfde manier als donderdag. Er trekt eerst een neerslagzone van zuidwest naar noordoost over de Benelux. De neerslaghoeveelheden zouden wel beperkter moeten zijn. Daarna komen opnieuw brede opklaringen opzetten, maar tevens zijn nog enkele buien mogelijk. Het blijft zacht herfstweer met maxima tussen 15 en 20 graden. De wind waait matig uit zuidelijke richtingen.

Maxima op vrijdag 21 oktober

Het weekend verloopt licht wisselvallig. Wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af en af en toe kan een klein buitje vallen. Het blijft wel zacht met maxima die tussen 15 en 20 graden schommelen.

Weersverwachting langere termijn

De weerpluim toont ons dat het zachte weer tot het einde van het oktober zou kunnen duren. Af en toe passeren enkele neerslagzones, maar het weerbeeld in de Benelux wordt voornamelijk gedomineerd door een hogedrukgebied boven het Europese vasteland en een lagedrukgebied ten westen van het Iberische Schiereiland. Het blijft dus nog wel even zacht herfstweer! Winterweer staat al helemaal niet op de weerkaarten!

  • Zelf de weerpluim checken voor jouw regio kan HIER!
Weerpluim Amerikaanse weermodel

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen