11 april 2015 - 3 min. lezen 0 reacties

Na die grijze weken met temperaturen tussen 0 en 10°C werden wij gisteren getrakteerd op een prachtig weerbeeld met temperaturen boven de zalige grens van 20°C. Straf om te zien hoe dit werkt op het humeur van mensen en waarbij je precies mee gedaan krijgt dan anders… Vandaag (zaterdag) en ook zondag vertoont het algemeen weerbeeld tijdelijk een dip, maar vanaf maandag wordt er opnieuw gewerkt aan een mooi intermezzo.

Dinsdag en vooral woensdag worden qua temperaturen wederom uitstekend. Enkel dienen we rekening te houden op beide dagen met een verhoogde kans op wat bewolking.

Lokaal tot 25 graden

Neen wij beloven geen 25 graden voor de volledige Benelux op woensdag 🙂 De gebieden die het meeste kans maken op deze toch wel zomerse waarde zijn de klassieke regio’s in het centrum en noordoosten van België. Ook het zuiden en het zuidoostelijk deel van Nederland liggen perfect geplaatst om optimaal te profiteren van de zachte zuidelijke luchtcirculatie. Opgemerkt, de tweede kaart in dit artikel toont de bewolkingsgraad op woensdag. Daarbij zien we vooral boven Nederland een hoger percentage bewolking waardoor het nog even afwachten is op de volgende weerdata hoe die temperatuur precies zal evolueren.

lokaal tot 25 graden
Bovenstaande weerkaart toont de maximale 2m temperatuur tussen 12:00 en 18:00
meer bewolking

Het Amerikaans weermodel berekent in de loop van woensdag meer bewolking vanaf het zuidwesten. Deze trekt richting Nederland. Op donderdag blijven we dan grotendeels onder de middelhoge tot lage bewolking. De maxima op donderdag gaan daardoor ook niet verder klimmen dan 19 of een lokale 20 graden.

Een bijzondere gok van een ‘bekende’ weerman

Eerder deze week ging een ‘bekende’ weerman totaal los met de weersverwachting. Via Twitter werd het bericht van de eerste 25 graden guitig gedeeld. Ook de nationale media in België nam de woorden meteen over en maakte er een sappig artikeltje van. Je kan hierbij meteen de vraag stellen of het niet te voorbarig is geweest om ruim 7 dagen op voorhand een weersprognose neer te zetten, zeker in combinatie met de rol die een weerman op nationaal gebied te vervullen heeft (afwachtende houding).

Stijgende kans op onweer

Door de set-up die in zowel het Europees als het Amerikaans weermodel wordt geschetst (depressie ten westen van Frankrijk) stijgt de kans op buien met klank- en lichtspel. Nog niet meteen de zware kalibers als u het ons vraagt, maar misschien wel de opening van het onweerseizoen 2015. Het team van NoodweerBenelux staat alvast paraat en indien nodig volgt er begin volgende week een update met de bekende weerkaartjes van CAPE, Lifted Index en windshear.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

1 dag geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen