7

Het weerbeeld zal de komende dagen fors veranderen. Dat hebben we te danken aan een actieve straalstroom die in de buurt van West-Europa komt te liggen. De combinatie regen en wind zullen zorgen voor echt herfstweer waarbij we de paraplu maar beter goed kunnen vasthouden. Op woensdag en donderdag kunnen de windstoten fel uit de hoek komen. Het moge duidelijk zijn, van een late nazomer is voorlopig geen sprake.

Kans op stormdepressies

Komende dagen komt de actieve straalstroom in de buurt van de Benelux. Een complex lagedrukgebied zorgt op woensdag en op donderdag voor een interessante weersituatie. Er kunnen namelijk enkele kleine depressies via het zuiden van het Verenigd Koninkrijk naar de Benelux gestuwd worden. Als dat gebeurt en in interactie met de straalstroom stijgt de kans op stormdepressies. Zeker iets om in de gaten te houden.

Op de Atlantische Oceaan zien we een opbouw van een hogedrukgebied richting Groenland. Ten oosten daarvan kan een complex lagedrukgebied het herfstweer in stelling. brengen voor de Benelux (rode cirkel)

Windstoten tot 90 km/u

De nieuwste weerkaarten berekenen op woensdag alvast een sterke toename van de wind. Zo kunnen de windstoten op woensdag al pieken naar 80 km/u over het zuidwesten van de Benelux (regio Westhoek). Op donderdag steekt de wind nog een tandje bij en kunnen de windstoten volgens het Amerikaans weermodel GFS pieken naar 100 km/u aan de Belgische kust en de regio van Zeeland. We moeten de weersituatie uiteraard nauwlettend opvolgen om de exacte piek van de windstoten te berekenen.

Maximale windkracht piekt op woensdag naar 6 tot 7 BFT.
Donderdag 21 oktober 2021 trekt de wind nog wat meer aan en halen we ook in het binnenland gemiddeld 6/7 Beaufort. Aan de westkust van de Benelux kan de wind pieken naar 8 tot mogelijks 9 Beaufort. Er zou dan tijdelijk een zuidwesterstorm mogelijk kunnen zijn op de volle Noordzee.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken