47

Na een wisselvallige maart lijkt ook april de komende week ons opnieuw wisselvallig voorjaarsweer voor te schotelen met af en toe buien of een regenzone. De temperaturen zetten ook een stapje terug en schommelen opnieuw eerder rond 10 graden dan 15 graden. Stabiel en warm voorjaarsweer is nog steeds niet aan de orde, is er hoop vanaf midden april?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weer in Europa

Om een blik op het Europese weerbeeld te werpen, wordt gekeken naar een Europese weerkaart met de positie van de drukgebieden. Actueel domineren twee hogedrukgebieden Europa. Eentje ter hoogte van het Verenigd Koninkrijk en eentje in het oosten/noordoosten van Europa. Daartussen heeft een lagedrukgebied de kans gezien om naar het zuidoosten te zakken met wisselvallig voorjaarsweer (en sneeuw op hogere plekken) in een groot deel van Centraal-Europa. Het zuiden van Europa, en zeker Spanje, krijgt al te maken met zomerse perikelen. De temperaturen klimmen er makkelijk voorbij 25 graden door de aanwezigheid van een hogedrukgebied.

Europese weerkaart van het KNMI

Als de wind eenmaal uit die hoek naar de Benelux waait, dan krijgen we ook hier warm voorjaarsweer, maar voorlopig lijkt de warmte beperkt te blijven tot het Iberische Schiereiland, wat niet goed is voor de bosbranden die geleidelijk aan opnieuw opduiken in die regio.

Maxima op vrijdag 7 april

Weersverwachting komende dagen

Het paasweekend verloopt overwegend droog. Op zaterdag starten we nog met veel (lage) wolken in een groot deel van Nederland en België, maar geleidelijk ontstaan vooral in België en het zuiden van Nederland enkele opklaringen. Doorheen de dag blijft de bewolking in het noorden overheersen en schuift geleidelijk naar het zuiden. De maxima liggen rond de normale temperaturen voor de tijd van het jaar en schommelen tussen 10 en 14 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten.

Maxima op zaterdag 8 april
Vooral in het centrale deel van de Benelux zijn opklaringen mogelijk

Zondag, Pasen, draait de wind geleidelijk naar het oosten tot zuidoosten en op die manier wordt drogere landlucht aangevoerd. De bewolking breekt en wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af, later zelfs brede opklaringen. Het blijft overal droog. De temperaturen stijgen dankzij de zonneschijn naar waarden tussen 11 en 16 graden. Een mooie voorjaarsdag!

Maxima op zondag 9 april

In de nieuwe werkweek naderen opnieuw neerslagzones onze contreien. Maandag start droog met veel middelhoge wolkenvelden, maar geleidelijk daalt de wolkenbasis en in de namiddag begint het te regenen. De temperaturen blijven het ondanks de regen wel goed doen met maxima rond 12 graden in de Ardennen en aan zee en tot 14-16 graden elders. Er staat een matige wind uit het zuidwesten.

Maxima op maandag 10 april
Neerslaghoeveelheden op maandag volgens ICON

Het wisselvallig voorjaarsweer zet zich ook de dagen erna verder met op dinsdag een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen, maar ook enkele buien. De temperaturen zakken geleidelijk en schommelen tussen 8 en 12 graden. Ook op woensdag belooft het wisselvallig en nat te worden met opnieuw een actieve neerslagzone die van west naar oost over de Benelux spoelt. Na de regenzone klaart het wel opnieuw op. Ook dan blijven de maxima steken tussen 8 en 11 graden, ruim onder normaal. De wind neemt op beide dagen ook in kracht toe met aan zee rukwinden tot 80 km/u. Het doet meer denken aan herfst dan lente…

Maxima op dinsdag volgens ICON
Maxima op woensdag volgens het Amerikaanse weermodel

Weersverwachting langere termijn?

In de weerpluim kan een eerste analyse gemaakt worden van het weer op de langere termijn. Daarbij is het weer voor volgende week vrij duidelijk. Vanaf maandag zijn dagelijks neerslagkansen aanwezig en liggen de temperaturen (ruim) onder normaal. Vanaf het midden van april neemt de onzekerheid duidelijk toe. Enerzijds laten enkele leden hogedruk zegevieren met ook hogere maxima (richting 20 graden of iets meer), maar anderzijds laten verschillende leden ook het koele en wisselvallige voorjaarsweer aanhouden. Dezelfde verhouding is zichtbaar in de weerpluim van het Europese weermodel. Is er hoop op droger en warmer voorjaarsweer na midden april? Only time will tell, maar de kans is wel aanwezig.

Weerpluim Amerikaanse weermodel

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

16 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen