1

Met de aanvoer van vrij koude (polaire) in combinatie met neerslag is er de afgelopen dagen in veel regio’s van de Alpen sneeuw gevallen. De winterprik houdt ook de komende dagen nog aan met vooral zaterdag weer sneeuwkansen. Dat is goed nieuws voor de gletsjers die zo nog wat massa kunnen winnen bij het begin van het smeltseizoen. Volgende week maakt lenteweer zijn opwachting met droger en zachter weer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Koud met sneeuw

Een lagedrukgebied bij Groot-Brittannië en een zogenaamde gegenstromung dankzij een klein Italiaanse lagedrukgebied zorgen in de Alpen voor een forse winterprik. Op veel plaatsen ziet het (opnieuw) wit. De wintersportcondities waren dan ook goed tijdens de paasvakantie, en op veel plaatsen zelfs beter dan in de kerstvakantie.

Vooral in de noordelijke Alpen viel er vrij veel sneeuw, met hoeveelheden tot 30 cm en meer op 2000 m. Het ziet er dan ook weer op en top winters uit in de bergen:

De winterprik in de Alpen lijkt nog zeker tot zondag aan te houden, met daarbij vooral zaterdag ook nog vrij veel sneeuw. Het Europese weermodel ECMWF berekent aan de noordkant van de Alpen nogmaals lokaal meer dan 50 cm van het witte goud.

Ook komende dagen nog veel sneeuw. (Bergfex)

Lente sneeuw = een zegen voor de gletsjers

De verse sneeuw is absoluut een zegen voor de gletsjers. Afgelopen winter viel er in de meeste regio’s van de Alpen minder sneeuw dan normaal. Dat is geen goede uitgangspositie want met minder sneeuw komt het ijs sneller bloot te liggen en kan er meer volume wegsmelten.

De tussentijdse balans op enkele Zwitserse gletsjers was vooral in Centraal en Zuidoost-Zwitserland dramatisch met 45% minder sneeuw accumulatie. Dat is zelfs nog wat meer dan vorig jaar.

Gelukkig is het zeker niet overal zo extreem. Op de meeste gletsjers is de situatie iets gunstiger dan in het extreme jaar van 2022.

25 cm sneeuw in het zuidoosten van Zwitserland en daarmee het grootste sneeuwevent van de winterperiode tot nu toe. (SLF)
In het zuidwesten van Zwitserland ligt ondertussen meer sneeuw dan normaal. (SLF)
Op de meeste plaatsen in Zwitserland ligt wel nog steeds minder sneeuw dan normaal.

Er zal wellicht niet genoeg sneeuw vallen om het tekort op te lossen. Maar elke beetjes helpen. Ook voor een gletsjer in crisis! De winterprik in de Alpen is dan ook meer dan welkom.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen