31 maart 2024 - 5 min. lezen
0 reacties 0

Maart loopt op zijn einde en het was wederom een zachte maand. De eerste dagen van april lijken op dat elan verder te gaan met alvast temperaturen rond en boven normaal. Volgend weekend kan het kwik zelfs lokaal 20 graden aantikken. Echter, een langere droge periode zit er wel niet in want het blijft wisselvallig met dagelijks kans op wat regen of enkele buien die vanuit het zuidwesten worden aangevoerd. Het nadeel van een zachte zuidwestelijke stroming!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

Een uitgebreid lagedrukgebied bevindt zich ten westen van Europa. Aan de voorzijde van dit systeem wordt (zeer) zachte lucht naar Europa gestuwd. Deze situatie zorgt ook opnieuw voor sneeuw in het zuidelijke deel van de Alpen door stuwingsneerslag. Deze luchtdrukverdeling zorgt ervoor dat de temperaturen in een groot deel van het centrale en oostelijke deel van Europa klimmen naar 20 graden en meer. Hoe meer naar het westen, hoe frisser en hoe meer kans op wat neerslag of een bui.

Actuele weerkaart van Europa volgens KNMI

Op de actuele temperatuurkaart van Europa is duidelijk te zien dat het in het oosten van Europa (zeer) warm is. De koelere temperaturen vinden we terug volledig in het noorden van Europa en in IJsland. Opmerkelijk is het relatief koele Spanje en Portugal. Het Iberische Schiereiland ligt immers onder invloed van de depressie op de Atlantische Oceaan met koelere temperaturen tot gevolg. Madrid heeft zelfs moeite om 10 graden te halen, uitzonderlijk!

Actuele temperatuur in Europa met zachte temperaturen in het oosten

Weersverwachting komende dagen

Maandag start overwegend bewolkt met in het oosten nog kans op wat regen of een bui. In de namiddag naderen brede opklaringen vanuit Frankrijk. Door de opklaringen kan het kwik opnieuw opveren en wordt het licht onstabiel met enkele buien. De maxima liggen tussen 8 en lokaal 14 graden. De wind waait eerst zwak tot matig uit het zuidwesten, later matig tot aan zee soms vrij krachtig.

Maxima maandag 1 april 2024

Dinsdag start nog met opklaringen in het noorden, maar elders is het reeds zwaarbewolkt met al enkele buien. In de loop van de dag verschijnen overal terug opklaringen, maar wordt het opnieuw wisselvallig met enkele pittige buien, lokaal met een donderslag. In de namiddag verplaatsen de buien zich naar het oosten en wordt het droger vanaf de kust. De maxima zetten een stapje terug en schommelen tussen 8 en 15 graden. De wind waait matig, soms zelfs vrij krachtig, uit het zuidwesten.

Maxima op dinsdag 2 april 2024

In de nacht van dinsdag op woensdag en woensdagochtend ligt een neerslagzone over de Benelux met perioden van regen. Geleidelijk wordt het droger en in de loop van de dag schuiven zelfs opklaringen binnen vanuit het zuidwesten. Enkele buien blijven evenwel mogelijk. De temperaturen kunnen opnieuw wat hoger klimmen en schommelen tussen 10 en 15 graden. De wind blijft goed doorwaaien en waait matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten.

Maxima op woensdag 3 april 2024

Donderdagochtend sleept een neerslagzone nog over het noorden van de Benelux. Elders zijn al enkele opklaringen aanwezig. Tegen de middag verlaat deze regenzone de Benelux en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Lokaal is nog een buitje mogelijk. Op het einde van de dag neemt de bewolking opnieuw toe en begint het te regenen vanuit Frankrijk. De aangevoerde lucht blijft zacht en dit stuwt de temperaturen naar maxima tussen 11 en 18 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten.

Maxima op donderdag 4 april 2024

Vrijdag en het weekend lijken iets droger te verlopen. Vrijdagochtend verlaat een neerslagzone de Benelux, maar daarna wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Een lokale bui is mogelijk. De maxima schommelen tussen 15 en 20 graden. In het weekend wisselen wolken en opklaringen elkaar af. In de loop van de namiddag kunnen uit deze wolken enkele buien vallen, maar de hoeveelheid valt mee. De temperaturen kunnen nog iets hoger klimmen en kunnen 20 graden bereiken, of zelfs iets meer.

Maxima op vrijdag 5 april 2024
Maxima op zaterdag 6 april 2024

Lange termijn?

De weerpluim van het Amerikaanse weermodel schetst de ontwikkeling voor komend weekend goed. De temperaturen schommelen eerst nog rond 15 graden, maar richting het weekend zorgt een nieuw lagedrukgebied voor de opstoot van zachtere lucht. Dit zorgt voor hogere temperaturen richting 20 graden. Later wordt opnieuw koelere lucht aangevoerd en dalen de temperaturen richting normale waardes. De enige constante blijft het wisselvallig weerbeeld.

Weerpluim van het Amerikaanse weermodel

De oorzaak van terugvallende temperaturen na volgend weekend is dat de lagedrukgebieden hun invloed op de Benelux kunnen vergroten. De stroming daarbij ruimt geleidelijk ook wat meer naar het westen, zodat geleidelijk iets minder zachte lucht onze richting uitkomt. In het oosten van Europa blijft de warmte wel aanwezig met een krachtig hogedrukgebied.

Luchtdrukverdeling 2e decade april 2024

Het is nu wel duidelijk dat een langdurig droge periode niet aan de orde is, integendeel! De gemiddelde neerslag voor april ligt ongeveer rond 40mm, maar de eerste helft van april ligt de gemiddelde neerslagverwachting al rond 60mm. Of april daarmee record nat zal eindigen, zal later moeten blijken!

Zeer natte verwachting voor de eerste helft van april

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen