64

Na een korte winterprik in de Benelux, met lokaal zelfs veel sneeuw in de Ardennen, is het opnieuw een stuk zachter geworden met temperaturen boven 10 graden. Dit zou echter van tijdelijke aard zijn, met in de loop van de week opnieuw temperaturen die zakken richting normaal. Het blijft daarbij wel nog wisselvallig, al zou een hogedrukgebied geleidelijk voor droger weer zorgen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actuele situatie in Europa

De Europese weerkaart wordt gedomineerd door een krachtige stormdepressie ten noordwesten van Ierland. Aan de oostflank (voor het koufront) wordt in een snel tempo van oorsprong subtropische lucht aangevoerd met lente-achtige temperaturen. In het zuidoosten van Europa zorgt een hogedrukgebied voor rustig weer, maar daar is de zachte lucht nog niet aangekomen.

Storm Bert dirigeert het weer in het westen van Europa

Dat de zachte lucht daar nog niet is, is duidelijk te zien op de Europese temperatuurkaart. De hoogste temperaturen worden bereikt in de regio’s met de meeste wind. In die regio’s is er voldoende uitwisseling met de zachte lucht op hoogte, waardoor het aan de grond 15-20 graden kan worden. In het zuidoosten heb je die uitwisseling niet (weinig wind), waardoor het daar een stuk koeler is met maxima tussen 5 en 10 graden. Grote contrasten dus binnen Europa!

Een zuidwestelijke stroming brengt zachte lucht richting het noorden

Weersverwachting Benelux de komende dagen

Maandag trekt een koufront van west naar oost over de Benelux. In de ochtendperiode regent het al in de westelijke helft van de Benelux, terwijl het oosten nog droge weerkaarten heeft. Eens de regen het oosten heeft bereikt, wordt het opnieuw droger vanuit het westen. In de namiddag levert dit dan ook brede opklaringen op vanuit het westen, al is een lokale bui nog mogelijk. De maxima worden in de ochtend bereikt en schommelen rond 15°C, maar in de loop van de dag wordt het duidelijk koeler. De wind waait eerst nog matig uit zuidelijke hoek, maar ruimt na de passage van het front naar het westzuidwesten.

Vanuit het westen wordt het koeler met maxima rond of onder 10 graden

Dinsdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af en wordt het wisselvallig. Reeds in de ochtendperiode zijn al enkele buien mogelijk in het zuidwesten en in de loop van de voormiddag neemt ook elders de kans op een bui toe. In de namiddag wordt het vanuit het westen dan opnieuw droger met meer opklaringen. Er staat een matige wind uit het zuidwesten met maxima tussen 6 en 10 graden.

Maxima op dinsdag 26 november 2024

Woensdag trekt een nieuw lagedrukgebied, met bijhorende neerslagzones, over de Benelux. We krijgen dan opnieuw een wisselvallig en nat weerbeeld. Afhankelijk van de precieze trekrichting van het lagedrukgebied kan de wind opnieuw fors uithalen. Het Europese weermodel laat aan de kust rukwinden van meer dan 100 km/u zien, maar dit is sterk afhankelijk van de precieze trekrichting. De temperatuur schommelt nog steeds rond of boven 10 graden met een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, die later ruimt naar het noordwesten.

Maxima op woensdag 27 november 2024
Amerikaanse weermodel laat rukwinden tot 80 km/u zien

Donderdag verlaat de meeste neerslag dan de Benelux en wordt het, afgezien van enkele buien, opnieuw droog. Geleidelijk worden de opklaringen ook breder en wisselen wolken en opklaringen elkaar af in de namiddag. De maxima liggen opnieuw iets lager en schommelen tussen 5 en 10 graden. Er staat een matige wind uit het noordwesten.

Maxima op donderdag 28 november 2024

Op vrijdag zorgt een hogedrukgebied voor droge weerkaarten. De keerzijde daarvan is dat de wind geleidelijk minder krachtig wordt en nevel/mist opnieuw kansen krijgen om toe te slaan. Het is dan eerder wisselend tot zwaarbewolkt. De maxima schommelen op vrijdag dan rond 7 graden met een zwakke bries uit oostelijke hoek.

De weermodellen zijn voor volgend weekend nog zoekende. Het Europese weermodel laat de as van hogedruk ten noorden van ons liggen, waardoor met een oostelijke stroming droge, maar ook relatief koele lucht wordt aangevoerd met maxima rond of net boven 5 graden. Het Amerikaanse weermodel laat het hoog sneller wegzakken waardoor de Benelux al snel in een zuidwestelijke stroming terecht komt met dan ook iets hogere temperaturen.

Oostelijke stroming met relatief koele lucht
Aangevoerde lucht is zachter in het Amerikaanse weermodel

Langere termijn?

Die ontwikkeling is goed te zien in de weerpluim van het Amerikaanse weermodel. Waar het Europese weermodel steevast voor een afkoeling gaat, zien we in onderstaande weerpluim meer spreiding én met een voorkeur voor de zachtere variant. In beide situaties volgt komend weekend wel een drogere periode door een krachtig hogedrukgebied in onze omgeving. Daarna neemt de onzekerheid steeds verder toe met zachte opties, maar ook enkele koelere opties onder normaal. Ook de neerslagkansen lijken dan opnieuw toe te nemen.

Weerpluim Amerikaanse weermodel voor Centraal-België

Als we nog een stukje verder kijken in de termijn, richting het begin van de meteorologische winter (1 december) en verder, dan is er een negatieve ontwikkeling te zien met betrekking tot winterweer. In zowel het Europese weermodel als het Amerikaanse weermodel zien we begin december geleidelijk een west circulatie ontstaan (al dan niet tijdelijk) met een lagedrukgebied in het noorden én hogedrukgebied in het zuiden.

Luchtdrukafwijking Europese weermodel voor 9-16 december (bron: charts.ecmwf.int)
Luchtdrukafwijking in het Amerikaanse weermodel (2-7 december 2024)

Dit hangt tevens samen aan een nefaste ontwikkeling in de MJO index die door een ongunstige fase trekt. Pas tegen midden december lijkt het opnieuw iets te beteren en verhoogt de kans opnieuw op betere winterse opties, maar voorlopig zit diep winters weer er alvast niet aan te komen (al kan het wel “winters” aanvoelen” met temperaturen rond normaal na komend weekend)!

Binnenkort verschijnen overigens opnieuw onze wekelijkse “winterse signalen” blogs. Stay tuned, want in elke blog kijken we dan naar verschillende parameters of er kans is op winterweer de dagen erna of niet!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

6 uren geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

2 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

2 dagen geleden - 4 min. lezen