24

Het heeft een tijd geduurd, maar de zomer schiet de laatste dagen van juni eindelijk uit de startblokken. Na een zeer natte en ook vrij koele periode veert het kwik de komende dagen op en wordt het warm met maxima tussen 25-30 graden. Lokaal kan het zelfs tropisch worden. Tegen het einde van de werkweek naderen echter opnieuw Atlantische storingen en wordt het koeler en vergroot ook de kans op een regen- of onweersbui.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Blik op het Europese weerbeeld

Op de Europese weerkaart zien we een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren richting onze omgeving komen. Dit zorgt voor een stabilisatie van het weer met geleidelijk ook veel zon. Geleidelijk wordt de aangevoerde lucht wat zachter omdat een hoogtetrog zal uitzakken voor het westen van Europa. Storingen trekken op dit moment ver ten noorden van de Benelux langs.

Europese weerkaart volgens het KNMI

De temperatuurkaart van Europa volgt datzelfde beeld met op veel plaatsen aangenaam zomerweer. Zelfs in het noorden van Scandinavië wordt het opnieuw warm door een hogedrukgebied dat zich daar vormt met maxima rond en boven 20 graden. De landen rond de Middellandse Zee hebben typisch de hoogste temperaturen met maxima tussen 30 en lokaal 40 graden, al zorgt een hoogtelaag boven het noorden van Italië daar wel voor onstabiel weer met lokaal veel neerslag en enkele onweersbuien.

Maxima in Europa volgens het Amerikaanse weermodel op zondag 23 juni

Weersverwachting komende dagen

Maandag wordt een zonovergoten dag met in de loop van de dag enkele onschuldige stapelwolken, maar het blijft overal droog. De temperaturen klimmen richting een zomerse 25-27 graden op veel plaatsen. Enkel in het noorden, de Ardennen en langs de kustgebieden blijft het koeler. Er ontstaat in de namiddag immers een zeebries uit het noordwesten. Elders staat er weinig wind. De UV-index is hoog, dus insmeren is de boodschap. Dit geldt overigens ook voor de dagen erna want de UV-index blijft rond 7 schommelen.

  • Zelf de UV-index checken? Dat kan via het zon tabblad in onze weerkaarten!
Maximale temperaturen op maandag 24 juni 2024

Dinsdag krijgen we meer van hetzelfde. Het is overal zonnig en droog met kans op enkele onschuldige stapelwolken. In het noorden van Nederland laten sommige modellen stratusvelden zien (zeevlam), maar de kans hierop is voorlopig klein. De temperaturen klimmen iets hoger dan maandag en eindigen tussen 26-28 graden. Op de gekende plekken is het opnieuw wat koeler. In de loop van de dag ontstaat aan zee opnieuw een zeebries. Er staat weinig wind uit het noordoosten, aan zee, door die zeebries, waait die uit het noorden.

Maxima volgens het Duitse weermodel op dinsdag 25 juni 2024

Woensdag start zonnig, maar in de loop van de dag ontstaan opnieuw onschuldige stapelwolken. Deze zijn talrijker dan de dagen voordien, maar het blijft droog. De temperaturen liggen opnieuw iets hoger en het wordt dan warm tot heet zomerweer met maxima tussen 28 en 30 graden. Aan de kustgebieden blijft het koeler door een aanlandige stroming. Elders waait de wind zwak uit noordelijke richtingen.

Maxima op woensdag 26 juni 2024

Het leek er eerst op dat vanaf donderdag een weersverandering zou gebeuren, maar die is uitgesteld. Ook donderdag belooft nog een mooie (hete) zomerse dag te worden met opnieuw de vorming van stapelwolken. In tegenstelling tot de voorgaande dagen is het niet uitgesloten dat een van die stapelwolken uitgroeit tot een bui. De maxima blijven status quo en schommelen tussen 28-30 graden. Lokaal iets meer. De wind is tegen dan ook gedraaid en waait zwak tot matig uit het zuidwesten.

Maxima op donderdag 27 juni 2024

Vrijdag wordt een overgangsdag, die nog droog kan starten, maar snel nadert een koufront vanuit het westen en wordt het wisselvallig met onweerachtige buien. De timing is nog niet helemaal zeker en daarmee ook de temperatuursverwachting, al lijkt het er wel op dat in het westen de afkoeling reeds gestart zal zijn, terwijl het in het oosten nog 25 graden zou kunnen worden. De wind waait dan matig uit westelijke richtingen. Houd onze berichtgeving de komende dagen in de gaten of dit ook met (stevig) onweer gepaard zal gaan.

Maxima op vrijdag 28 juni 2024 volgens het Amerikaanse weermodel

Het weekend is nog onzeker. Sommige weermodellen laten duidelijk koelere lucht binnenschuiven met ook een wisselvallig weertype, terwijl andere weermodellen de temperatuur rond 20-25 graden laten schommelen met slechts enkele buien.

Hoe ziet juli er uit?

In de weerpluim van het Amerikaanse weermodel wordt de stijging van de temperatuur de komende dagen goed weergegeven. Vanaf donderdag en vrijdag neemt de onzekerheid sterk toe omwille van de onzekerheid wanneer het koufront precies overtrekt. Na het weekend is het dan duidelijk dat de kans op warme tot hete temperaturen bijna uitgesloten is, al blijft het kwik ook dan rond 20-22 graden schommelen. Vanaf donderdag/vrijdag neemt de kans op een regen- of onweersbui ook opnieuw toe.

Weerpluim van het Amerikaanse weermodel voor Centraal-België

Opvallend is dat de lange termijnsmodellen vanaf juli toch opnieuw een weersverandering aankondigen, die zou samen hangen met de MJO fase, al is daar nog veel onzekerheid over. De laatste runs van het langetermijnsweermodel van het ECMWF liet een te koele periode opnieuw starten begin juli. De laatste uitdraai laat opnieuw een lichtjes ander beeld zien met een hogedrukgebied ten noordwesten van ons en een hoogtetrog over Europa. Deze verdeling van drukgebieden zou alleszins de aanvoer van zeer warme tot hete lucht belemmeren uit het zuiden. Door de nabijheid van het hogedrukgebied zou het wel droger dan normaal zijn. Ook de weken erna blijft dat hogedrukgebied steeds in onze omgeving schommelen, waardoor thermische excessen eerder uitzondering dan de regel zullen zijn. Het lijkt dus een normale start van de zomer te worden!

Verwachting van ECMWF extended voor begin juli

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

1 dag geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen