Weersverwachting komende dagen: zacht voorjaarsweer

De maand maart werd tot nu toe gekenmerkt door zachte en koele periodes. De afgelopen dagen was er opnieuw een zeer zachte periode en ook de komende dagen blijft het eerder zacht met temperaturen boven de normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Daarbij kan af en toe wat lichte neerslag of een bui vallen, zonder grote hoeveelheden. Vooral tegen volgend weekend nemen de neerslagkansen opnieuw toe. Maart lijkt op die manier een te droge en vooral te zachte maand te worden.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Wat is het weerbeeld in Europa?
Tussen twee hogedrukgebieden in (eentje boven de Atlantische Oceaan en eentje boven Rusland) is een hoogtetrog uitgezakt boven een groot deel van Europa. Dit levert een eerder wisselvallig weerbeeld op met wolkenvelden en neerslag. Tussen de (restanten van) neerslagzones zijn mooie en brede opklaringen te vinden. Ook de komende dagen zorgt die hoogtetrog en bijhorende lagedrukgebieden voor een wisselvallig weerbeeld langs de Middellandse Zee.

Aan de voorzijde van de hoogtetrog wordt vanuit het zuiden nog zachte lucht naar het noorden gestuwd. Dit levert niet alleen bij ons, maar ook in het zuidoosten van Europa lentetemperaturen op tussen 15 en 20 graden. Het Iberische Schiereiland daarentegen zit dan aan de achterzijde van de hoogtetrog met daar koudere lucht die vanuit het noorden wordt aangevoerd. Ook in het noordoosten van Europa is het nog relatief koud door een krachtig hogedrukgebied met de aanvoer van koudere polaire lucht.

Weersverwachting komende dagen
Maandag start overwegend zwaarbewolkt in het westen en noorden van de Benelux. Elders zijn er nog (brede) opklaringen. In de loop van de dag ontstaat ook daar meer bewolking, maar de zon blijft ruimte hebben in tegenstelling tot het noorden en westen. Daar blijft de bewolking overheersen. Dit zien we dan ook terug in de verwachte maxima voor maandag. Die schommelen rond 8-10 graden in het westen en noorden, terwijl in het oosten nog 17 graden gehaald kan worden. De wind waait zwak uit het noordoosten.

Dinsdag start met veel (lage) bewolking, maar dan vooral over het oosten van de Benelux. In het westen zijn er nog brede opklaringen. Tegen de middag neemt de bewolking vanuit het noorden toe en trekt een zwakke neerslagzone van noord naar zuid over de Benelux. De maxima schommelen tussen 8 en 15 graden met een zwakke tot matige bries uit het westen tot noordwesten.

Ook woensdag start eerder zwaarbewolkt over het oosten terwijl over het westen al brede opklaringen aanwezig zijn. Geleidelijk ontstaan dan ook daar enkele wolkenvelden, maar de zonnigste weerkaarten zijn weggelegd voor de kust. In de namiddag verdwijnen de wolkenvelden dan opnieuw, ook in het oosten. Aan de maxima verandert niet veel, die blijven schommelen tussen 9 en lokaal 15 graden. De wind waait zwak tot matig uit noordelijke richtingen.

Donderdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af en het blijft overwegend droog. De temperatuur klimt dankzij de zonneschijn opnieuw naar maxima tussen 9 en 15 graden. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten.

Vanaf vrijdag neemt de onzekerheid toe op de weerkaarten. Aan de noordflank van het hogedrukgebied van de Azoren trekken verschillende lagedrukgebieden naar het zuidoosten (richting het westen van Europa). In het Amerikaanse weermodel (links) zien we de lagedrukgebieden vol naar de Benelux trekken. Dat levert dan ook een wisselvallig weerbeeld op op vrijdag, zaterdag én zondag. De temperaturen dalen dan ook duidelijk richting 10 graden.


Het Europese weermodel daarentegen laat dezelfde hoogtetrog iets westelijker uitzakken. De Benelux blijft daardoor in de opgaande tak van de straalstroom met dus hogere temperaturen op vrijdag. In de loop van zaterdag en vooral op zondag nadert het lagedrukgebied toch met ook dan een toenemende kans op neerslag. De neerslaghoeveelheid is in dit geval echter wel beduidend lager.
Hoe start april 2025?
In de weerpluim van het Amerikaanse weermodel voor Centraal-België is duidelijk te zien dat we de komende dagen temperatuursgewijs boven onze stand leven. Richting het weekend zakt het kwik tijdelijk richting 10-15 graden, maar begin april zou het kwik opnieuw kunnen stijgen tot (ruim) boven normaal. Daarbij neemt de amplitude (het verschil tussen minimumtemperatuur en maximumtemperatuur) toe, wat zou kunnen wijzen op de aanwezigheid van een hogedrukgebied.

Als we dan richting de eerste week van april kijken (waar de stijging van de temperatuur te zien is) dan valt dit te verklaren door een hogedrukgordel die zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan naar Scandinavië. In zulk geval heeft de Benelux vooral te maken met wind uit oostelijke hoek (noordoost – oost – zuidoost). Dit levert dan overwegend droog weer op met geleidelijk ook oplopende temperaturen. Aan de andere kant is het langs de Middellandse Zee dan opnieuw wisselvallig. Lagedrukgebieden trekken immers over die regio met daar een wisselvallig weerbeeld (en soms ook temperaturen onder normaal).
