Weersverwachting komende dagen: eerste herfstprik in de Benelux
Met de start van de astronomische herfst, schiet ook het weer in een andere modus. De komende dagen overheersen lagedrukgebieden en die zorgen voor een wisselvallig weerbeeld met af en toe neerslagzones die over de Benelux trekken. De aangevoerde lucht wordt geleidelijk koeler, maar pas tegen volgend weekend zou het kwik tijdelijk onder 15 graden kunnen duiken. Een eerste (of al tweede?) herfstprik van dit najaar en dus geen rooskleurige weersverwachting!
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Hogedrukgebied maakt plaats voor lagedrukgebied
Een zwakke hoogtetrog ligt op dit moment boven het westen van Frankrijk. De komende uren en dagen activeert dit systeem verder op nadering van een nieuwe hoogtetrog uit het noorden. Dit zorgt voor een eerste portie wisselvalligheid in de Benelux. Later in de week nadert dan een nieuw lagedrukgebied vanuit het westen die nog een extra portie wisselvalligheid met zich meebrengt.
Actueel zorgt dit hoogtelaag wel nog voor zomerse temperaturen in het centrale en oostelijke deel van Europa. Aan de oostflank van het systeem wordt immers zachte lucht naar het noorden getransporteerd met temperaturen rond 25 graden. Aan de westflank daarentegen wordt al maritieme lucht aangevoerd met maxima die rond of onder 20 graden schommelen. Het is daar tevens wisselvallig met enkele (stevige) (onweers)buien.
Weersverwachting komende dagen
In de nacht van zondag op maandag en maandag trekt een neerslagzone van zuid naar noord over de Benelux. Van tijd tot tijd zijn er wat buien of neerslag mogelijk. In de voormiddag klaart het dan op vanaf de Franse grens, maar de kans op een bui blijft aanwezig. De opklaringen schuiven dan geleidelijk op naar het noorden, maar komen daar pas in de namiddag aan. De maxima liggen opnieuw lager en schommelen tussen 16 en 19 graden. De wind waait matig uit het zuidwesten.
Dinsdag start met veel bewolking in het zuiden met daar reeds enkele buien. Elders is het wisselend bewolkt. In de loop van de dag groeit ook elders de kans op enkele buien met tussendoor opklaringen. De temperaturen doen nog een stapje achteruit met maxima tussen 14 en 18 graden. De wind waait matig uit het zuidwesten.
Woensdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met af en toe regen of enkele buien. De zon zullen we weinig of niet zien. De maxima blijven schommelen rond 16-17 graden in veel streken met een matige tot vrij krachtige wind uit het zuidwesten. In de loop van de dag zijn tevens rukwinden tot 60 km/u mogelijk.
Ook op donderdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Van tijd tot tijd kunnen er enkele buien vallen. De wind blijft matig (aan zee vrij krachtig) waaien uit het zuidwesten. Tegen de avond neemt de wind in kracht af. De aangevoerde lucht wordt opnieuw iets warmer met maxima tussen 17 en 20 graden.
Vrijdag trekt een nieuw lagedrukgebied over en wordt het opnieuw zwaarbewolkt tot betrokken met regen. Lokaal kan er zelfs vrij veel regen vallen. Het wordt ook frisser met maxima rond 14 graden. De wind waait matig uit veranderlijke richting. Een echte herfstdag!
In het weekend zou een hogedrukgebied voor een tijdelijke stabilisatie zorgen van het weer. Op zaterdag zijn nog buien mogelijk, maar zondag zou overwegend droog worden. De temperaturen blijven ook dan schommelen rond 15 graden.
Lange termijn?
De stabilisatie lijkt echter van tijdelijke aard. De straalstroom begint deze tijd van het jaar geleidelijk aan opnieuw op gang te komen en dat is ook te merken. De hogedrukgebieden en lagedrukgebieden volgen elkaar goed op, wat wijst op een actieve en dynamische atmosfeer. Begin oktober zouden daardoor neerslagzones en lagedrukgebieden opnieuw de Benelux kunnen bereiken. De aangevoerde lucht zou wel opnieuw zachter worden met maxima die dan opnieuw rond 16-17 graden zouden schommelen.
Hetzelfde patroon (hogedrukgebieden in het zuiden en lagedrukgebieden in het noorden) lijken de komende weken veel kans te maken. Het weermodel voor de lange termijn van het ECMWF laat al zeker tot en met midden oktober meer lagedrukgebieden zien ten noorden van de Benelux en een (krachtig) hogedrukgebied rond de Middellandse Zee. Daardoor zou het bij ons wisselvallig blijven met temperaturen die vrijwel rond normaal zouden schommelen. En zo lijkt de herfst dit najaar geleidelijk op gang te komen.