17

Ook de komende tijd blijft het vrij zacht voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelen vaak rond een zachte 25°C. Dinsdagavond en in het weekend zorgen neerslagzones evenwel voor een tijdelijke afkoeling met ook neerslag. Augustus 2024 lijkt, ondanks kleine dipjes, af te stevenen op een zeer warme maand. Na matige zomermaanden juni en juli, tapt augustus dus uit een volledig ander vaatje!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Blik op de Europese weerkaarten

Op de Europese weerkaart is het hogedrukgebied van de Azoren duidelijk aanwezig. Ook in het noorden zijn de lagedrukgebieden heer en meester met daartussen een aanvoer van maritieme lucht uit het westen. De komende dagen zorgt een nieuwe uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren voor rustig zomerweer. Bemerk ook het wisselvallige weer in Duitsland door de scheiding tussen de warme-hete lucht in het oosten en de koelere zeelucht bij ons. Dit heeft afgelopen dagen ook voor problemen gezorgd in enkele regio’s in de Alpen.

Veel frontale structuren op de weerkaart, maar in de Benelux is het droog

Op de Europese temperatuurkaart bevindt de hitte zich vooral in het zuiden van het Iberische Schiereiland én in het oosten van Europa. Daar klimt het kwik vlot voorbij 30 graden. Elders is het eerder gematigd tot zelfs fris weer met in het noorden maxima tussen 15-20 graden.

Maxima in Europa op zondag 18 augustus 2024

Weersverwachting komende dagen

Maandag wordt een mooie zomerdag. De dag start helder (lokaal is ochtendgrijs mogelijk) met in de loop van de dag enkele onschuldige stapelwolken. Ook schuiven enkele hoge wolkenvelden binnen vanuit het westen, maar het blijft droog. De maxima schommelen tussen 20 en 25 graden. Lokaal kan het kwik zelfs nog iets hoger klimmen. De wind waait zwak tot matig uit zuidelijke hoek.

Maxima op maandag 19 augustus 2024 volgens het Nederlandse weermodel

Ook dinsdag start in een groot deel van de Benelux nog met opklaringen, maar in het westen is er reeds meer bewolking aanwezig. Uit die bewolking kan al wat regen of een bui vallen. In de loop van de dag schuift deze neerslagzone verder op naar het oosten met tegen de avond ook in het oosten kans op enkele buien. De temperatuur kan voor de neerslagzone nog oplopen tot 24-26°C. In het westen blijft het koeler met maxima rond 20°C. De wind waait matig uit het zuidwesten.

Maxima op dinsdag zijn sterk afhankelijk van de doortocht van de neerslagzone

Woensdag heeft de neerslagzone de Benelux al verlaten en start de dag wisselend bewolkt. Ook de rest van de dag wisselen wolken en opklaringen elkaar af met in de namiddag ook veel hoge wolkenvelden. Het blijft overwegend droog, afgezien van een zeer lokaal buitje. De wind waait matig (aan zee vrij krachtig) uit het westen en vanuit die hoek wordt minder zachte lucht aangevoerd. De maxima schommelen tussen 15 en 21 graden. Een klein vleugje herfst!

Maxima op woensdag 21 augustus volgens het Duitse weermodel

Het weer gaat goed op en af want op donderdag draait de wind opnieuw naar het zuiden en vanuit die hoek wordt zachtere lucht aangevoerd. Donderdag start met enkele hoge wolkenvelden, maar die verdwijnen waardoor het overwegend helder wordt. De maxima stijgen richting een zomerse 20-25 graden met een matige tot vrij krachtige bries uit het zuiden.

Maxima op donderdag 22 augustus 2024 volgens het Duitse weermodel

Ook op vrijdag wordt het nog warm met zachte temperaturen tussen 20-25°C, maar geleidelijk neemt de onstabiliteit toe vanuit het westen op nadering van een lagedrukgebied. In de loop van de dag neemt de kans op regen of enkele buien dus toe vanuit het westen. In het weekend zorgt de nabijheid van een lagedrukgebied eerder voor (licht) wisselvallig weer met temperaturen die nog iets lager komen te liggen, al lijkt dit maar van tijdelijke aard te zijn…

Een hoogtetrog zorgt komend weekend voor wisselvallig weer met koelere temperaturen

Einde zomer?

Na volgend weekend loopt de meteorologische zomer op zijn einde, maar in de weerpluim is daar nog niets van te merken, integendeel. In de laatste week van augustus lijkt het kwik opnieuw in de lift te zitten met maxima rond of zelfs boven 25°C. Daarbij zouden de neerslagkansen ook opnieuw afnemen, wat zou wijzen op een krachtig hogedrukgebied in onze regio.

Weerpluim voor Centraal-België van het Amerikaanse weermodel

In het gemiddelde van het Amerikaanse weermodel is deze ontwikkeling goed te zien. Daar zien we een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren richting de Benelux trekken waardoor de neerslagzones een noordelijkere koers moeten volgen. Door een eerder zuidelijke wind lijkt dan ook geleidelijk zachtere lucht aangevoerd te worden. Het Europese weermodel toont deze ontwikkeling in mindere mate, maar ook daar stijgen de temperaturen opnieuw richting zomerse waarden!

Gemiddelde luchtdruk van het Amerikaanse weermodel voor eind augustus

Ook in begin september zou de temperatuur volgens de langetermijn weermodellen hoger dan normaal moeten liggen omdat de Benelux steeds in een aanvoer vanuit het zuidwesten ligt. Ook het warme zeewater van de Atlantische Oceaan speelt natuurlijk mee in het halen van temperaturen die hoger dan het langjarig gemiddelde liggen.

Polar vortex?

Het is nog een paar maand tegen het winterseizoen, maar ondertussen koelt het op de noordpool wel steeds sneller en sneller af. Dit zorgt ervoor dat de komende dagen de gemiddelde zonale wind opnieuw westelijk wordt in plaats van oostelijk. De polar vortex is dus opnieuw geboren en deze zal ons vergezellen tot het einde van de winter. Of deze komend winterseizoen verrassingen in petto heeft, zal later moeten blijken!

De komende dagen keert de zonale wind opnieuw om met de vorming van de PV

Delen


Verder lezen

Alles bekijken