291

Na een periode van zacht herfstweer, zit er eindelijk verandering in de pijplijn. De komende dagen krijgt de koude lucht uit het noorden een eerste keer de kans om richting het zuiden uit te zakken. De kans op winterse neerslag neemt dan ook toe in de Benelux en vooral in de Ardennen. Verschillende lagedrukgebieden en buienzones trekken immers over de Benelux en met koudere bovenluchten kan de neerslag dan ook een winters karakter aannemen. Tegen het einde van de week wordt het onzekerder en kan het opnieuw zachter worden.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actuele situatie in Europa

Een krachtig lagedrukgebied bevindt zich boven Scandinavië. Aan de westflank daarvan bereikt polaire lucht ons met temperaturen die lager zijn dan de afgelopen periode. Ook trekken van tijd tot tijd reeds enkele buien over door de koude bovenluchten. Verder zien we op de Europese weerkaart een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan die ervoor zorgt dat een zuidwestelijke stroming niet aan de orde is. Ten zuiden van Groenland bevindt zich een lagedrukgebied dat de komende uren geleidelijk richting de Benelux trekt en dit systeem moeten we goed in de gaten houden. Het kan profiteren van optimale condities, waardoor het snel kan uitdiepen. Aan de noordflank is tevens winterse neerslag (sneeuw) mogelijk.

Europese weerkaart volgens het KNMI

Dat de polaire lucht een groot deel van Europa heeft veroverd is duidelijk op de Europese temperatuurkaart. Het kwik schommelt immers op veel plaatsen tussen 5 en 10 graden. Enkel in Spanje en Portugal worden nog temperaturen van 20 graden genoteerd. Zelfs in Griekenland en Turkije is het niet warm, door een hoogtelaag dat daar voor wisselvallig en koel weer zorgde.

De temperaturen op zondag in Europa

Weersverwachting komende dagen

Maandag start wisselvallig, met vooral in Nederland en het noorden/oosten van België enkele stevige buien. In het westen van België is het droger. Tussen de buien door kan de zon af en toe schijnen, maar geleidelijk neemt de bewolking vanuit het zuiden verder toe op nadering van een nieuwe regenzone. In de avondperiode begint het vanuit het zuidwesten dan ook te regenen. Maxima schommelen tussen 4 en 10 graden. De wind waait matig uit het noordwesten en vanuit het zuiden neemt die in kracht af.

Maxima op maandag 18 november 2024

In de nacht van maandag op dinsdag trekt een lagedrukgebied pal over de Benelux met aan de zuidflank pittige rukwinden (70 km/u, of zelfs iets meer), terwijl ten noorden van het systeem weinig wind staat. Isothermie kan daar zijn werk doen, waardoor de neerslag in het noorden geleidelijk overgaat naar (smeltende) sneeuw. Tijdelijke accumulatie is niet uitgesloten. Dinsdagochtend starten we dan ook met dit weerbeeld met in het noorden winterse neerslag, terwijl het in het zuiden wisselvallig en regenachtig is. De maxima schommelen tussen 5 en 11 graden, maar in de namiddag wordt de aangevoerde lucht opnieuw koeler. Tevens trekken dan enkele felle buien over, mogelijk met korrelhagel en onweer. Boven 300-400m is dit sneeuw.

Maxima op dinsdag 19 november 2024

Woensdag start wisselvallig met verspreid in de Benelux felle buien, al dan niet met onweer, korrelhagel of (natte) sneeuw. Het uiterste westen van België heeft drogere weerkaarten door de schaduw van Engeland. De belangrijkste trigger voor de buien is immers het warme zeewater en aangezien de lucht uit het noordwesten komt, zijn de buien daar minder talrijk en intens. De temperaturen schommelen rond het vriespunt in de Ardennen en 1-6 graden elders. Er staat een matige wind uit het noordwesten, aan zee zelfs krachtig tot hard met rukwinden tot 90 km/u.

Maxima op woensdag 20 november 2024

Donderdag zijn in eerste instantie nog enkele buien in het noorden van de Benelux en langs de kust terwijl het elders overwegend droog is. Al is de verwachting wel nog onzeker. Een lagedrukgebied zou ten zuiden van de Benelux trekken, maar indien deze noordelijker trekt (over de Benelux), dan neemt de kans op (winterse) neerslag opnieuw toe. De maxima schommelen van -1 tot +7 graden. De wind waait zwak, aan zee matig tot krachtig uit het noordwesten.

Maxima op donderdag 21 november 2024

Ook op vrijdag is het (licht) wisselvallig met van tijd tot tijd (winterse) buien die overtrekken. De droogste weerkaarten zijn opnieuw voor het zuidwesten van de Benelux. De temperaturen blijven schommelen rond 5 graden. In de Ardennen, vooral boven 400 m, kan dus tegen vrijdag een laagje van meerdere centimeters ontstaan.

Maxima op vrijdag 22 november 2024

Zaterdag en zondag draaien de weerkaarten 180 graden en wordt met een strakke zuidwestelijke stroming opnieuw zachte lucht aangevoerd. De temperaturen zouden dan tijdelijk opnieuw richting 10 graden klimmen, al moeten we daar opnieuw de nodige regen bij rekenen.

Langere termijn?

Om de onzekerheid aan te tonen van het lagedrukgebied op dinsdag, kiezen we voor een weerpluim voor het noordoosten van Nederland. Terwijl in een groot deel van de Benelux het kwik gewoon richting 10 graden gaat, blijft het daar koeler. Die tweedeling is ook zichtbaar in de weerpluim. De dagen erna blijft het ook eerder aan de koele kant, maar vanaf het weekend is er dan een markante stijging te zien met maxima opnieuw ruim boven normaal. Daarbij blijft het wisselvallig.

Weerpluim Amerikaanse weermodel voor het noordoosten van Nederland.

Als we richting de start van de meteorologische winter kijken, dan zijn er weinig signalen tot echt winterweer. Op basis van de gemiddelde geopotentiaal op 500hPa, kunnen we stellen dat een hogedrukgebied zich vermoedelijk ten westen van ons zal bevinden. Ten oosten van ons resulteert dit dan in een trog. De Benelux zit dus op de wip tussen beide, wat ons waarschijnlijk vrij normaal weer voor de tijd van het jaar zal brengen met temperaturen tussen 5-10 graden en af en toe neerslag. Het is wachten op duidelijkere signalen van hogedrukgebieden in het noorden!

Begin december staat geen winterweer op de kaarten

Hoewel we de komende dagen dus een voorproefje krijgen van de winter (winterse neerslag, zet deze niet verder. Tegen het weekend zou het opnieuw gevoelig zachter worden en ook richting het einde van november lijken de koele opties in de minderheid te zijn. Ook begin december staat geen noemenswaardig winterweer op de planning, al kan dit natuurlijk (en hopelijk!) snel wijzigen…

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

8 uren geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

2 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

2 dagen geleden - 4 min. lezen