32

Maart verliep tot nu toe veel te zacht en ook de komende dagen blijft de temperatuur ruim boven het langjarige gemiddelde schommelen. Midden maart hebben we recht op maxima rond 10 graden, daar zitten we met maxima rond 15 graden een serieus stuk boven. Echter, volgend weekend lijkt een tijdelijke dip te ontstaan met koelere temperaturen en wisselvallig weer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

Een hogedrukgebied strekt zich uit van Scandinavië tot het noorden van Afrika. Ten westen daarvan proberen neerslagzones geleidelijk door te stoten naar het oosten, maar dit lukt maar gedeeltelijk. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben reeds wisselvallig weer met enkele regenzones en ook later vandaag (zondag) trekt in de Benelux een koufront over. De aangevoerde lucht blijft wel van over de zachte Atlantische Oceaan komen.

Actuele weerkaart volgens het KNMI

Aan de voorzijde van het koufront wordt ook zachte lucht aangevoerd. Zo kan in Spanje en Portugal op meerdere plaatsen 25 graden of meer gehaald worden. Meer nog, het koufront blijft voor een groot deel ten noorden ervan, waardoor het ook de komende dagen daar zacht weer zal zijn. De maxima blijven daar dan ook schommelen tussen 20 en 25 graden. Het is pas vanaf midden volgende week dat een hoogtelaag voor onstabieler weer zorgt aldaar.

Weersverwachting komende dagen

Maandag start nog met veel bewolking. In het noordoosten kan nog wat lichte neerslag of een buitje vallen. In de loop van de dag worden de opklaringen breder en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Lokaal kan uit de bewolking in de namiddag ook nog een buitje vallen. De kans hierop is het grootst in het westen. In het noordoosten blijft de bewolking overheersen. De temperaturen blijven het goed doen met maxima tussen 10 en 15 graden. De wind waait zwak tot matig uit westelijke richtingen.

Maxima op maandag 18 maart 2024

Ook dinsdag start overwegend bewolkt met in het noorden nog wat lichte regen of een buitje. Langs de grens met Frankrijk zijn wel al enkele opklaringen mogelijk. In de loop van de dag breiden deze opklaringen uit met opnieuw een afwisseling tussen wolken en opklaringen. Enkele stapelwolken kunnen voor een buitje zorgen, vooral in Nederland, maar het blijft overwegend droog. De maxima schommelen tussen 11 en 17 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten. Aan de kust kan later een zeebries ontstaan uit het noordwesten.

Maxima op dinsdag 19 maart 2024

Woensdag is de zon nadrukkelijker aanwezig. Na het opruimen van het ochtendgrijs trekken enkele middelhoge en lage wolkenvelden over, maar duidelijk minder dan de afgelopen dagen. De temperaturen profiteren daarvan en kunnen nog iets hoger klimmen met maxima tussen 10 en 17 graden, lokaal zelfs 18 graden. Zeer zacht weer voor de tijd van het jaar! De wind waait zwak tot matig uit het zuiden.

Maxima op woensdag 20 maart 2024

Vanaf donderdag neemt de onzekerheid toe op de weerkaarten, vooral met betrekking tot de passage van een neerslagzone. Het Europese weermodel laat de invloed van lagedrukgebieden ook op de Benelux gelden met geleidelijk toenemende bewolking en regen. De maxima kunnen nog klimmen naar 16 graden, maar geleidelijk stroomt koelere lucht binnen. Het Amerikaanse weermodel laat donderdag droog verlopen met zelfs brede opklaringen. Ook hier schommelen de maxima rond 16 graden. In beide weermodellen is het aan de kust wel beduidend koeler door een aanlandige wind.

Maxima op donderdag 21 maart 2024

Daarna is de toon gezet voor het weekend. Vrijdag verloopt zwaarbewolkt en regenachtig. Vanuit het noorden trekken verschillende neerslagzones over. Ook de temperatuur daalt richting normale waardes met maxima rond 10 graden. Zaterdag en zondag bepaalt een hoogtetrog dan ons weerbeeld. De temperaturen op hoogte gaan onderuit en de eerste typische voorjaarsbuien, of Maartse buien, zijn een feit. Boven 600m kan de neerslag dan winters van aard worden. Maxima halen nog maar net 10 graden en er staat een strakke wind uit het noorden.

Strakke noordelijke stroming

Lange termijn?

Na het weekend, zou hogedrukgebieden opnieuw domineren over de Benelux. Het weerbeeld knapt opnieuw op met geleidelijk hogere temperaturen en ook drogere weerkaarten. De maxima klimmen dan opnieuw richting 15 graden, wat opnieuw boven het langjarige gemiddelde is, al is er wel nog onzekerheid. Een aantal leden laten het wisselvallige en koelere weer langer aanhouden.

Weerpluim Amerikaanse weermodel

Ook de lange termijnsvoorspelling laat een zacht einde van maart en begin van april zien. Een lagedrukgebied positioneert zich op de Atlantische Oceaan en samen met een hogedrukgebied boven Scandinavië zou het weerbeeld geblokkeerd kunnen raken.

Aan de voorzijde van een hoogtetrog mogelijks zachter weer

De kans op een langere periode met temperaturen onder normaal blijft zo nog steeds vrij beperkt. Enkel het komende weekend lijkt de temperatuur een grote stap achteruit te zetten, maar daarna zit de temperatuur opnieuw in stijgende lijn dankzij nieuwe hogedruk impulsen. Of maart record zacht zal verlopen, dat zal afhangen van de periode volgend weekend en hoe snel de temperatuur opnieuw omhoog kan klimmen.


Verder lezen

Alles bekijken