28

Na een opvallend koele episode in juni, eentje die we niet meer gewend waren sinds de afgelopen jaren, wordt het zachter en klimt het kwik de komende dagen geleidelijk opnieuw richting normale waarden voor de tijd van het jaar. Dit wil echter niet zeggen dat het droog wordt, integendeel! Het blijft wisselvallig met lokaal veel regen. Op donderdag zijn zelfs (stevige) onweersbuien mogelijk. Nu, er is hoop want tegen volgend weekend zou een hogedrukgebied het weer opnieuw stabiliseren met geleidelijk ook maxima boven 20 graden!

Deelnemen aan discussie? Ben je geĆÆnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Weerbeeld in Europa

Een lagedrukgebied ligt boven het Verenigd Koninkrijk en verbonden aan dit systeem liggen veel storingen en buienlijnen over het westen van Europa. De aangevoerde lucht is wel iets zachter van aard dan de laatste tijd, maar hoge maxima levert deze setting niet op. Het lagedrukgebied wordt geflankeerd door hogedrukgebieden in het oosten, noorden en westen, waardoor het lagedrukgebied al een tijdje ter plaatse trappelt. De komende dagen trekt het lagedrukgebied wel geleidelijk naar het noordoosten.

Een wisselvallig weerbeeld in een groot deel van West-Europa

Op de Europese temperatuurkaart is de warmte dus sterk geconcentreerd rond de Middellandse Zee. Vooral in Griekenland, het zuiden van Spanje en Italiƫ is het een stuk zachter en worden tropische waarden gehaald. Meer naar het noorden zorgt dat lagedrukgebied voor de aanvoer van koelere oceaanlucht met maxima tussen 15-20 graden. De komende dagen komt hier dus wel verandering in!

Maxima op zondag 16 juni in Europa

Weersverwachting komende dagen

Maandag start wisselend bewolkt, maar de bewolking overheerst. Uit deze bewolking kan vooral in Belgiƫ en langs de Duitse grens wat regen vallen. In de loop van de dag klaart het op vanuit het westen met langs de kust al brede opklaringen, maar in het binnenland ontstaan eerst nog enkele buien. Tegen de avond neemt de buienactiviteit dan opnieuw af en klaart het overal op. De maxima liggen tussen 17 en 21 graden. De wind waait zwak tot matig uit het zuidzuidwesten.

Maxima op maandag 17 juni 2024

Dinsdag start nog met brede opklaringen in een groot deel van de Benelux, maar in het westen is het reeds zwaarbewolkt. In de loop van de dag schuift de bewolking verder naar het noordoosten en begint het te regenen vanaf de Franse grens. Lokaal kan veel neerslag vallen en is ook een donderslag niet uitgesloten. De minste neerslag valt in het noordwesten, terwijl de meeste neerslag over Belgiƫ en het zuiden van Nederland zou vallen. Daar kan tot 20 mm regen vallen. We vertoeven wel in zachte lucht met maxima tussen 17 en 21 graden. Er staat weinig wind.

Maxima op dinsdag 18 juni 2024

Woensdag zorgt een tijdelijke hogedrukwig voor een droger intermezzo. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en de kans op een bui is klein. De aangevoerde lucht wordt ook een tikkeltje zachter met maxima tot 22 graden. Op de Wadden en in de Ardennen is het iets koeler. De wind waait matig uit het noorden tot noordoosten.

Maxima op woensdag 19 juni 2024

Donderdag start met brede opklaringen, maar geleidelijk wordt het vanuit het zuiden ontstabiel en ontstaan enkele stevige regen- en/of onweersbuien. Op enige hoogte wordt de aangevoerde lucht nog iets zachter, maar aan de grond blijft de wind matig waaien uit noordelijke richtingen. Hierdoor kan het kwik in het oosten oplopen tot temperaturen boven 25 graden. Hoe meer naar het westen, hoe koeler door een aanlandige wind. De temperatuursverwachting is evenwel nog sterk onzeker en afhankelijk van wanneer de buien tot ontwikkeling komen.

Maxima op donderdag 20 juni 2024

Vrijdag start eerst nog met regen of een bui (eventueel met onweer), maar geleidelijk wordt het droger en klaart het op vanuit het westen. De maxima gaan opnieuw iets achteruit en schommelen tussen 18 en 22 graden. De wind waait zwak tot matig uit noordwestelijke richtingen.

Maxima op vrijdag 21 juni 2024

In het weekend neemt de onzekerheid sterk toe. Het Europese weermodel laat geleidelijk een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten opschuiven naar het Europese vasteland. Op die manier wordt het duidelijk droger met ook geleidelijk hogere temperaturen richting 25 graden. Het Amerikaanse weermodel daarentegen laat de lagedrukgebieden dichter bij de Benelux liggen waardoor de wisselvalligheid iets langer aanhoudt. De temperatuur is daardoor dan ook iets lager.

Europese luchtdrukkaart van het ECMWF
Europese luchtdrukkaart van het GFS

Wat met eind juni en begin juli?

Het Amerikaanse weermodel is voor komend weekend duidelijk het meest pessimistisch met een vernieuwe impuls van koelere temperaturen en wisselvallig weer. Het Europese weermodel laat het in het weekend echter een stuk droger verlopen. Ook de dagen erna blijft het Amerikaanse weermodel beduidend koeler dan de Europese tegenhanger. In beide weermodellen nemen de neerslagkansen wel geleidelijk af na volgend weekend. Zou het dan eindelijk stabieler en droger worden?

Weerpluim van het Amerikaanse weermodel voor Zuid-Nederland

De langetermijnvariant van het Europese weermodel laat begin juli opnieuw een hogedrukgebied ten westen van Ierland ontstaan. De Benelux zou daardoor opnieuw aan de oostflank terecht komen, waardoor het kwik opnieuw onderuit zou gaan met maxima rond of onder normaal in de eerste week van juli. Het zou daarbij wel overwegend droog moeten blijven. Of het werkelijk zo een vaart zal lopen begin juli is natuurlijk nog sterk onzeker, maar het is wel een belangrijk aandachtspunt en gezien de trend van de afgelopen weken is het zeker niet af te schrijven!

Afwijking geopotentiaal (500hPa) en temperatuur op 2 meter begin juli volgens ECMWF-extended

Delen


Verder lezen

Alles bekijken