Weersverwachting komende dagen: de zomer blijft in het zadel
Hoewel juni en juli matig zomerweer opleverden, tapt augustus uit een volledig ander vaatje. Na een vrij warme eerste decade, lijkt ook de tweede decade van de maand warm te gaan verlopen. Maandag is een piek in de temperaturen, maar ook daarna blijft het kwik vaak rond 25°C schommelen. Af en toe is er wel kans op een bui of onweer. De zomer heeft duidelijk een tweede adem gevonden.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Blik op de Europese weerkaarten
Dankzij een hogedrukgebied boven het Europese vasteland kan een groot deel van Europa genieten van droge en warme condities. In het noorden van Europa is het weer een stuk minder met lagedrukgebieden die al dagen rondtollen in Scandinavië. Die zorgden daar voor een anti-zomerse periode met veel regen en wind. Ook daar wordt het de komende dagen geleidelijk wel beter door het hogedrukgebied dat uitbreidt richting die regio.
Op de Europese temperatuurkaart is de zomer duidelijk aanwezig. In Spanje en Frankrijk worden op verschillende plaatsen temperaturen tot 40°C gemeten deze zondag. Ook in het zuidoosten van Europa en Italië is het warm met temperaturen tussen 35-40°C. De Benelux ligt eerder in de gematigde zone. In het noorden is het opmerkelijke koeler met maxima tussen 15-21°C.
Weersverwachting komende dagen
Maandag wordt een overwegend zonnige dag. Enkele hoge of middelhoge wolkenvelden zijn mogelijk. Er wordt zeer warme tot hete lucht aangevoerd vanuit het zuiden met maxima die vlot voorbij de 30°C klimmen. De warmste lucht bevindt zich bij de Franse grens met daar maxima rond 35°C. Het wordt gradueel koeler naarmate je noordelijker gaat met in het noorden maxima rond 30°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit het oosten, later draaiend naar meer zuidelijke richtingen. In de late avond en nacht neemt de kans op een warmteonweer toe vanuit het westen.
- Meer details over maandag: HIER
Op dinsdag neemt de onzekerheid toe met betrekking tot de onweersbuien. In de ochtendperiode zijn lokaal reeds enkele onweersbuien mogelijk. Later volgt een tijdelijk droge periode, maar in de namiddag neemt de kans op een (felle) onweersbui opnieuw toe. De temperaturen zijn nog steeds hoog, maar dankzij een noordelijke bries is er een sterke gradiënt aanwezig over de Benelux. In het westen schommelen de maxima rond 24-25°C, terwijl het in het oosten nog 34°C kan worden.
Woensdag zorgt een thermisch lagedrukgebied nog steeds voor wisselvallig weer in de Benelux. Reeds van in de ochtend zijn enkele (onweers)buien aanwezig. In de loop van de dag wordt het wel droger vanuit het westen met geleidelijk ook opklaringen. De temperaturen zijn sterk afhankelijk van de zonneschijn en schommelen tussen 23 en 28 graden. De wind waait zwak tot matig uit noordelijke richtingen.
Donderdag zorgt een stijging van de luchtdruk voor een stabilisatie van het weer. De dag start lokaal met ochtendgrijs, maar in de loop van de dag klaart het op en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Er zijn ook vrij veel hoge wolkenvelden aanwezig. De maxima zijn opnieuw afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn. Bij minder zonneschijn schommelen de maxima tussen 20 en 25 graden, maar als de zon meer van de partij is, kan het kwik klimmen tot 27-28 graden. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten.
Vrijdag start nog droog met opklaringen, maar ook middelhoge wolkenvelden. In de loop van de voormiddag neemt de bewolking verder toe vanaf het westen en in de namiddag begint het te regenen in het westen. In de avondperiode en nacht bereikt de neerslagzone ook het oosten van de Benelux. De maxima schommelen opnieuw tussen 20 en 27 graden met een matige, aan zee vrij krachtige, wind uit het zuidwesten.
Voor het weekend neemt de onzekerheid tussen de hoofdmodellen opnieuw toe. Bij het Europese weermodel zorgt een uitloper van het hogedrukgebied voor een droog weekend met maxima tussen 20 en 25 graden. Later in de run zorgt een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan er zelfs voor dat het hogedrukgebied steeds verder uitbreidt richting de Benelux. De zomer blijft hier dus aanwezig en krijgt zelfs een nieuwe impuls. Het Amerikaanse weermodel laat een ander beeld zien waarbij een stevige trog op de Atlantische Oceaan zal doorstoten richting de Benelux met wisselvallig weer en gevoelig koelere lucht. Een eerste herfstprik lijkt dan mogelijk. Grote verschillen dus!
Weerpluim
In de weerpluim van het Amerikaanse weermodel ligt het kwik de komende dagen ruim boven normaal, maar geleidelijk keert de temperatuur terug richting normaal. Zoals hierboven gezegd laat de operationele run het sterk afkoelen met maxima onder 20 graden. Hiervoor is echter weinig ondersteuning binnen het ensemble. Het ziet er dus naar uit dat we de grote hitte kwijt zullen zijn, maar de zomer blijft wel strak in het zadel met maxima rond 25°C of iets onder.
Lange termijn?
Ook in de laatste week van augustus (26-02 september) laat het Europese weermodel de hogedrukgebieden boven het Europese vasteland standhouden. Als deze verwachting zou uitkomen, dan wordt het iets droger met ook temperaturen (ruim) boven normaal. De maand augustus zou daarmee te zacht eindigen. Ook begin september zou de temperatuur boven normaal liggen door een hogedrukgebied boven het Europese vasteland. Meer details in onze volgende weersverwachting!