Weersverwachting komende dagen: (Licht) wisselvallig met normale temperaturen

Enkele felle onweersbuien zorgden afgelopen zaterdag voor overlast in het oosten/zuidoosten van Nederland en het oosten van België. Lokaal viel meer dan 50 mm regen op korte tijd met hagelstenen tot ongeveer 5cm. Daarmee is de warmte ook verdreven met de komende dagen beduidend lagere temperaturen rond 20 graden. Het blijft ook licht wisselvallig waardoor af en toe wat neerslag kan vallen. Het is pas tegen 10 juni dat de temperatuur mogelijk opnieuw richting 25 graden (en meer) klimt.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
- Bekijk zelf de weerkaarten op onze onze site
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Actuele situatie op de Europese weerkaarten
Op de Europese weerkaart zorgt een hogedrukgebied boven het Europese vasteland en een lagedrukgebied boven het noorden van het Verenigd Koninkrijk voor de aanvoer van zachte lucht uit het zuiden in een groot deel van Europa. Dit levert zomerse temperaturen op van 25 graden of meer. Vanuit het westen trekt een vore (zorgde zaterdag voor onweer in de Benelux) richting het oosten, gevolgd door een koufront (inactief). Daarachter zit dan gevoelig koelere lucht met lagere temperaturen.

Op de Europese temperatuurkaart levert dit onderstaande verdeling op. In het zuiden is het warm tot heet met temperaturen in Spanje tussen 30-35 graden (in het noorden wel koeler). Elders langs de Middellandse Zee schommelt het kwik ook tussen 25-30 graden. In het noorden is de invloed van de Atlantische Oceaan een stuk groter (door dat lagedrukgebied) met gematigdere temperaturen tussen 15-20 graden of zelfs iets lager. Een typische verdeling van de temperaturen voor de tijd van het jaar!

Weersverwachting komende dagen
Maandag trekt nog een zwak occlusiefront over de Benelux. De dag start dus wisselend bewolkt en uit die bewolking kan ook lokaal een buitje vallen. Geleidelijk schuift de wolkenband verder naar het oosten met ook daar een toenemende kans op een bui. Tegelijk worden de opklaringen breder vanuit het westen. In de loop van de namiddag wordt het dan ook in het oosten droog met brede opklaringen. De maxima schommelen tussen 15 en 20 graden met een matige bries uit westelijke richtingen (3-4 BFT).

Dinsdag start overwegend zonnig met vooral enkele hoge wolkensluiers. Tegen de middag neemt de middelhoge bewolking toe vanuit het westen en verhoogt de kans op wat regen of een bui. De neerslaghoeveelheden blijven beperkt. De aangevoerde lucht is op dinsdag wel een pak zachter met maxima die klimmen richting 20-24 graden. De wind waait eerst matig uit zuidelijke hoek (3-4 BFT), maar ruimt later naar het zuidzuidwesten en neemt ook in kracht toe met in het noordwesten een (vrij) krachtige wind uit het zuidwesten. Deze subtiele windsprong zorgt voor een daling van de temperaturen in de westelijke regio’s in de namiddag.

In de nacht van dinsdag op woensdag blijft het wisselend tot zwaarbewolkt met af en toe wat lichte regen of een bui. Woensdag start dan ook nog met veel bewolking met in het oosten nog kans op wat lichte regen. In het westen zijn de opklaringen al breder. Geleidelijk worden overal de opklaringen breder en krijgen we een mix van wolken en opklaringen. De kans op een lichte bui blijft bestaan. De maxima schommelen tussen 15 en 21 graden met een matige wind (3-4 BFT) uit het zuidwesten.

Ook donderdag start wisselend bewolkt met vooral hoge en middelhoge wolkenvelden. In de loop van de voormiddag worden de middelhoge wolkenvelden nog talrijker en kan uit die bewolking ook wat lichte regen vallen. De temperaturen schommelen ook dan opnieuw tussen 17 en 21 graden met een zwakke tot matige zuidwestenwind (3 BFT).

Ook op vrijdag bevindt de Benelux zich op de grens tussen een hogedrukgebied boven het Europese vasteland en een lagedrukgebied ten noordwesten van de Benelux. Dit wil zeggen dat mogelijk een nieuwe warmte-opstoot volgt uit het zuiden (met maxima rond 25 graden in het zuiden), maar in het noorden blijft het opmerkelijk koeler. Daarbij trekt ook een actieve neerslagzone (warmtefront en koufront) over. Het Amerikaanse weermodel laat de zachte lucht duidelijk zuidelijker blijven. Details voor vrijdag zijn dus nog helemaal niet zeker!

Ook in het weekend blijft dezelfde tweedeling bestaan met een hogedrukgebied in het zuiden en lagedrukgebied in het noorden. Dit levert een aanvoer van frissere oceaanlucht op met temperaturen tussen 17 en 20 graden. Daarbij blijft het ook (licht) wisselvallig en kan gemakkelijk een bui (al dan niet met onweer) ontstaan. De straalstroom blijft immers in de buurt van de Benelux liggen.

Wat met de langere termijn?
De lange termijnsweermodellen (ECMWF-extended en GEFS-extended) wijzen al een tijdje op een verzachting na de eerste decade van juni. Dit begint nu ook door te sijpelen in de weerpluimen van het Amerikaanse en Europese weermodel. Na 9 juni zou het kwik geleidelijk kunnen stijgen naar maxima rond 25 graden of zelfs erboven. De neerslagkansen zouden daarbij ook afnemen.

De reden van de verzachting is dat de lagedrukgebieden geleidelijk zich iets meer terugtrekken waardoor het hogedrukgebied boven het Europese vasteland zich meer kan uitstrekken over de Benelux. De stroming kiest daarbij al snel een eerder zuidelijke hoek met ook een oplopende temperatuur. Afhankelijk van de precieze positie van het hogedrukgebied kunnen dit ook tropische temperaturen zijn (al is die kans voorlopig eerder aan de kleine kant).
