10

Komend weekend vindt de laatste Formule 1 race van het raceseizoen plaats. We sluiten het seizoen, net als de afgelopen 6 seizoenen, af met de Formule 1 race van Abu Dhabi. De strijd om de wereldtitel is nog steeds ongemeend spannend! Max Verstappen en Lewis Hamilton hebben na 21 races exact evenveel punten! Wie wordt er dit weekend wereldkampioen? Pakt Verstappen zijn 1e wereldtitel, of Hamilton zijn 8e?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De klimatologie van Abu Dhabi

Het circuit waarop gereden wordt luistert naar de naam Yas Marina Circuit. De naam van het circuit zegt het al: het ligt op het kunstmatige eiland Yas, in Abu Dhabi. Het eiland is speciaal gecreëerd om het circuit te huisvesten. Abu Dhabi ligt in het Midden-Oosten en is één van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. Abu Dhabi wordt in het noorden begrensd door de Perzische Golf.  

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Abu Dhabi onder een warm woestijnklimaat (BWh). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als BWh geclassificeerd te worden:

  • Jaarlijkse neerslagsom (in cm) moet minder zijn dan de gemiddelde jaartemperatuur (in °C). In Qatar valt jaarlijks ongeveer 75 mm neerslag, wat 7.5 cm is. De gemiddelde temperatuur ligt uiteraard hoger, namelijk rond 28 graden.
  • De gemiddelde jaartemperatuur moet hoger zijn dan 18 graden. Met de eerder vermelde 28°C zitten we hier dus ruim boven.

Het is maar goed dat de Formule 1 race van Abu Dhabi niet in de zomer gereden wordt. Dan kan de temperatuur namelijk oplopen tot richting 50°C! In combinatie met de hoge vochtigheid is het nauwelijks uit te houden overdag. Temperaturen in de nacht rond de 30 graden geven dan ook nauwelijks afkoeling. Ook komen er in de zomer geregeld zandstormen voor, die de zichtbaarheid terug kunnen laten lopen tot enkele meters!

50 graden gaat het in ieder geval niet worden komend weekend. Hoe warm wordt het dan?

Het circuit in Abu Dhabi (CC BY-SA 4.0, Anthony Alessio Tralongo)

Het weerbeeld van het raceweekend

Abu Dhabi ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 15:00 uur, dan is het in Abu Dhabi 18:00 uur. De Formule 1 race van Saoedi-Arabië is een zogeheten avondrace. Dit betekent dat de zon onder gaat tijdens de race op zondag.

Het raceweekend start op vrijdag 10 december 2021. Om 10:30 uur (tot 11:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een mix van zon en wolken. De temperatuur ligt op dat moment rond een waarde van 28°C. De wind is matig van kracht (3 BFT) en waait uit een noordwestelijke richting. In de namiddag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 14:00 uur). De zon gaat gedurende de training onder (17:35 uur lokale tijd). De temperatuur zakt richting 25 graden. De stapelwolken zijn zo goed als opgelost. De wind zwakt iets af en blijft uit het noordwesten waaien (2-3 BFT).

Op zaterdag 11 december vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de vrije training (vanaf 11:00 uur) zien we dat de zon uitbundig schijnt. De temperatuur ligt tijdens de 3e vrije training rond 27°C. De zwak tot matige wind blaast vanuit het noordwesten (2-3 BFT). Tijdens de kwalificatie, die start om 14:00 uur, is het nog steeds helder. De temperatuur daalt tijdens de kwalificatie tot een graad of 25. De noordwestelijke wind wordt zwak van kracht (2 BFT).

Op zondag 12 december 2021 wordt de Formule 1 race van Abu Dhabi gereden. De lichten gaan uit iets na 14:00 uur (17:00 uur lokale tijd). De temperatuur ligt op dat moment rond een zomerse waarde van 25°C. Bij een heldere, donker wordende hemel mogen de coureurs 58 rondes afleggen. De wind waait matig vanuit het noordwesten (3 BFT).

Wij zitten alvast op het puntje van onze stoel voor de race van aankomende zondag!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen