0

De Formule 1 race van Monaco 2024, misschien wel de mooiste race van de kalender, staat dit weekend op het programma, Dit is in veel opzichten een bijzondere race. De smalle straten van Monte Carlo transformeren elk jaar in mei tot een adembenemend stratencircuit dat zowel coureurs als fans wereldwijd fascineert. Kan het weer nog voor extra spektakel zorgen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Monaco

Monaco, gelegen aan de prachtige Middellandse Zeekust, staat bekend om zijn luxe, glamour en natuurlijk de wereldberoemde Formule 1 race van Monaco. Of je nu een autosportliefhebber bent, de prachtige bezienswaardigheden wilt verkennen of gewoon wilt genieten van het aangename weer, mei is een geweldige maand om Monaco te bezoeken. Laten we eens kijken naar wat je kunt verwachten qua temperatuur, neerslag, zonneschijn en wind in deze tijd van het jaar.

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Monaco onder warm mediterraan klimaat (Csa).

Temperatuur

Mei markeert het begin van de zomerse warmte in Monaco, met zeer aangename temperaturen die overdag oplopen tot 20 – 23°C. Doordat Monaco aan de Middellandse Zee ligt, koelt het ’s nachts vaak niet verder af dan 15°C. Echt warm wordt het overigens in mei niet in Monaco, het record staat op net iets meer dan 30°C. Maar met een hoge luchtvochtigheid voelt het al snel klam en drukkend.

Neerslag

Mei is over het algemeen een vrij droge maand in Monaco, hoewel er af en toe nog steeds kans is op enkele regen- en onweersbuien. De gemiddelde neerslag bedraagt ongeveer 50 mm, verdeeld over ongeveer 6 regendagen. Deze regenbuien zijn meestal kortdurend en worden vaak snel gevolgd door opklaringen. Toevallig (of niet) verliepen de laatste twee edities van de Formule 1 race van Monaco nat, zal dat dit jaar weer zo zijn?

Zon

Monaco geniet in mei van veel zonneschijn, met gemiddeld zo’n 10 tot 11 zonuren per dag. De zonkracht haalt dit weekend een waarde van 7 tot 8. Kortom, goed smeren!

Wind

De windcondities in Monaco in mei zijn meestal gematigd. Gemiddeld genomen staat er een matige wind (10 tot 15 km/u) uit het zuiden tot zuidoosten. Hoewel de wind over het algemeen niet echt een rol van betekenis speelt, kan er af en toe wel een stevige bries opsteken aan de kust. Het circuit van de Formule 1 race van Monaco 2024 ligt op minder dan een kilometer van de zee, dus een windvlaag bereikt het circuit makkelijk. En we weten allemaal hoe gevoelig Formule 1 auto’s zijn voor een verandering in wind (snelheid dan wel richting).

Kenmerken van de baan

Historie

De eerste Grand Prix van Monaco vond plaats in 1929, georganiseerd door Antony Noghès, en werd gewonnen door William Grover-Williams in een Bugatti. Sindsdien is het evenement uitgegroeid tot een vaste waarde in de Formule 1. Monaco staat bekend om zijn nauwe straten, krappe bochten en het ontbreken van uitloopstroken, wat betekent dat zelfs de kleinste fout fataal kan zijn voor een coureur. Dit maakt het een van de meest uitdagende circuits op de kalender.

Technische kenmerken

Het Circuit de Monaco, ook wel het Circuit de Monte Carlo genoemd, is een van de kortste en langzaamste circuits in de Formule 1. Het circuit heeft een totale lengte van slechts 3,337 kilometer. Ondanks zijn korte lengte, biedt het 19 bochten die variëren van scherpe haarspeldbochten tot snelle chicanes. Het circuit staat bekend om zijn smalle straten en beperkte inhaalmogelijkheden, waardoor de kwalificatie cruciaal is.

Belangrijke secties

  • Saint Devote: De eerste bocht na het rechte stuk van de start/finish is een scherpe rechterbocht. Het is een veelvoorkomende plaats voor incidenten tijdens de start van de race.
  • Massenet: Een snelle linkerbocht die leidt naar het Casino-plein, een van de meest iconische delen van het circuit.
  • Grand Hotel Hairpin: De langzaamste bocht in de Formule 1-kalender, een scherpe haarspeldbocht die bijna 180 graden draait.
  • Tunnel: Het enige overdekte deel van de baan, waar de coureurs met hoge snelheid doorheen razen voordat ze uitkomen bij de Nouvelle Chicane.
  • Swimming Pool Complex: Een snelle serie chicanes, waar je zomaar de vangrail in kan duiken.
  • La Rascasse: Een krappe, technische sectie vlak voor de laatste bocht naar het rechte stuk van de start/finish.
Circuit Formule 1 race van Monaco 2024
Circuit van de Formule 1 race van Monaco 2024

Weersverwachting Formule 1 race van Monaco 2024

1e en 2e vrije training

Het raceweekend start op vrijdag 24 mei. Om 13:30 uur (Monaco ligt in dezelfde tijdzone als de Benelux) gaan de lichten uit voor de 1e vrije training. We zien tijdens de 1e vrije training een afwisseling van zon en wolken. Boven land ontstaan een aantal buien, die waarschijnlijk Monaco niet bereiken. De temperatuur ligt tijdens de 1e vrije training rond 18°C. Er staat een matige wind uit het zuiden (3 Bft). Later in de middag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 17:00 uur). Het is nog steeds 18°C. De zuidwestenwind neemt iets af in kracht en wordt zwak tot matig (2-3 Bft). De buien schuiven iets dichter naar Monaco toe, dus de kans op een enkele (onweers)bui neemt toe, maar de zon laat zich ook zien.

Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 14:00 uur onze tijd
Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 17:00 uur

3e vrije training en kwalificatie

Op zaterdag 25 mei vinden de 3e vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de 3e vrije training (vanaf 12:30 uur) zien we een temperatuur van 17-18°C. We zien opnieuw een mix van zon en wolken, maar er is ook kans op een (onweers)bui. Dit alles bij een zwakke tot matige oost- tot zuidoostenwind (2-3 Bft). Tijdens de kwalificatie, die om 16:00 uur begint, nemen de buien langzaam maar zeker in intensiteit en aantal af. Maar het is niet uitgesloten dat een enkele bui het circuit kan bereiken. De thermometer wijst een waarde van 18°C aan. De wind is nog verder afgezwakt en gedraaid naar het zuidoosten.

Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 14:00 uur
Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 17:00 uur

Formule 1 race van Monaco 2024

Op zondag 26 mei wordt de Formule 1 race van Monaco 2024 gereden. De lichten gaan uit om 15:00 uur. In vergelijking met de vorige dagen, is de druk op zondag iets hoger, waardoor er minder buien tot ontwikkeling komen. De Formule 1 race van Monaco 2024 verloopt dan ook waarschijnlijk droog, met veel ruimte voor de zon. Dit merken we ook gelijk aan de temperatuur, die met 19 tot 20°C een fractie hoger ligt dan tijdens de rest van het raceweekend.

Weersverwachting Formule 1 race van Monaco 2024
Verwachting volgens ECMWF voor de Formule 1 race van Monaco 2024

Banden Formule 1 race van Monaco 2024

De teams hebben (los van de intermediates en full wets die mogelijk ook gebruikt zullen worden) voor de Formule 1 race van Monaco 2024 de beschikking over de zachtste 3 compounds. Dus C3 is de harde band dit weekend en C5 de zachte band.

Het belooft een spannend raceweekend te worden, waar de kleinste fout je het hele weekend kan kosten. Veel kijkplezier gewenst met de Formule 1 race van Monaco 2024!

Banden Formule 1 race van Monaco 2024
De verschillende banden compounds die de teams tot hun beschikking hebben tijdens de Formule 1 race van Monaco 2024

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

6 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen