0

Bij het begin van het weekend gaat in Bornem voor de 48ste maal op rij de 100 km lange Dodentocht van start. Deze wandelhappening lokt traditioneel massaal veel wandelaars naar de Antwerpse gemeente. Voor de wandelaars in kwestie is het uiteraard van belang om te weten hoe het weer zal evolueren, om met een gepaste uitrusting van start te kunnen gaan.

Uit het verleden weten we immers dat het zowel droog en zeer warm kan zijn, maar dat het ook pijpenstelen kan regenen. In het volgend artikel trachten we te schetsen welk weerbeeld men mag verwachten.

Droge start

Op vrijdag zorgen drukstijgingen in de loop van de dag voor vrij mooi en vooral droog weer boven Bornem. De wandeltocht zal dus droog kunnen starten, met een licht tot wisselend bewolkt weertype en temperaturen die tijdens de avond schommelen rond zo’n 17 graden. Jammer genoeg kunnen we het droge weer echter niet vasthouden tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag. Ook zaterdag overdag gaat het regenen.

Regen tijdens de nacht

Verbonden aan een depressie, gepositioneerd boven Scandinavië, zullen twee storingen over het land schuiven tijdens de nacht naar zaterdag en ook op zaterdag overdag. In eerste instantie zal een warmtefront passeren, later ook gevolgd door een koufront en qua timing liggen de meeste weermodellen op 1 lijn.

Volgens de huidige prognoses zou het eerste deel van de nacht nog droog verlopen en zouden de eerste regendruppels Bornem pas naderen tegen de ochtendperiode, waarna het een tijdje licht zal regenen (1 tot 2 mm). De minima liggen rond 13 graden en worden in het begin van de nacht bereikt. Tegen de ochtend komt er, achter het warmtefront, zachtere lucht opzetten.

weersverwachting dodentocht bornem
Figuur 1: De weersituatie op zaterdagochtend geschetst door het Amerikaans weermodel GFS. Verbonden aan een depressie nabij Scandinavië kunnen storingen doordringen tot ons land. (meteociel.fr)
neerslagkansen zaterdagochtend dodentocht
Figuur 2: Het warmtefront bereikt volgens weermodel GFS tussen 5 en 6 uur Bornem, waarbij het licht gaat regenen. (meteociel.fr)

Buien op zaterdag

Zaterdagochtend en tijdens de voormiddag kan het eerst nog wat licht regenen, maar wordt het geleidelijk wat droger. In de loop van de dag, waarschijnlijk pas na de middag, passeert dan het koufront en vallen er enkele stevige regenbuien (2 tot 3 mm extra). De kans op onweer lijkt daarbij eerder beperkt. De temperatuur loopt op tot maximaal 21 graden.

Tegen de avond verdwijnen de buien naar het oosten en wordt het opnieuw droog vanaf het westen. De wandeling zal dus naar alle waarschijnlijkheid droog afgesloten kunnen worden.

Geschiedenis van de Dodentocht

In 1970 werd voor het eerst de Dodentocht gestapt door 65 wandelaars van de wandelclub KADEE. Oorspronkelijk wilde men dit als een tweedaagse organiseren waarbij per dag 50 km gestapt werd, maar omdat dit praktisch niet realiseerbaar was, werd het 1 tocht van maar liefst 100 km. Door deze “dodelijke” afstand was de naam voor de wandeling al snel gekozen: de “Dodentocht”. Het bracht Bornem in elk geval op de kaart binnen Europa.

Vandaag start de Dodentocht om exact 21u. De afstand wordt al wandelen of al joggen afgelegd en duurt tussen de 10 en 24 uur. Het doel is daarbij niet om de eerste te zijn, maar eerder om de zovele kilometers uit te stappen. Alle 13.952 deelnemers hebben dat alvast voor ogen.

Wij wensen alle deelnemers alvast veel succes, doorzettingsvermogen en mentale ondersteuning bij deze toch wel indrukwekkende onderneming.

* Dit artikel verscheen dankzij gastblogger Samuel H. (student Earth and Atmospheric Sciences aan KU Leuven)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

7 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen