21 februari 2020 - 4 min. lezen 22 reacties

Alaaf! Dit weekend wordt carnaval gevierd in delen van de Benelux. Wat voor weer kunt u verwachten? U leest het in deze weersverwachting.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Carnavalsparade (CC BY 2.0, Arend)

Wind

Daags na het overtrekken van storm Dennis ging het alweer over de volgende storm: Ellen. Deze storm zou tijdens het carnavalsweekend overtrekken. Gelukkig is deze weersverwachting niet uitgekomen. Ellen trekt ten noorden van de Benelux langs. Desalniettemin zullen er ook dit weekend weer stevige windstoten voorkomen.

Zaterdag is vooral Nederland gevoelig voor windstoten. In de kustgebieden kunnen er stoten tot 100 km/uur voorkomen, verder landinwaarts in de rest van de Benelux kunnen de stoten snelheden halen tot 80 km/uur. Lampegat (Eindhoven) heeft al besloten om de carnavalsoptocht af te gelasten, andere steden twijfelen nog. Hou onze weerupdates in de gaten via Facebook.

Op zaterdag krijgt het binnenland van België het minst te maken met dergelijke windstoten. Dat wordt gecompenseerd met de weersverwachting op zondag In de loop van de ochtend bereikt het gebied met windstoten de Belgische kust vanuit het zuidwesten, om zich vervolgens uit te breiden over de rest van België. In Nederland zijn alleen de zuidelijkste provincies gevoelig voor de windstoten. In de rest van het land blijft het betrekkelijk rustig. Uiteraard is het wel zo dat in Nederland vooral de zuidelijke provincies carnaval vieren. In de loop van de dag kunnen ook in het noordelijk kustgebied van Nederland windstoten voorkomen tot 75 km/uur.

Verwachting windstoten op zaterdag
Verwachting windstoten voor zondag

Neerslag

Het zit de carnavalsvierders niet mee dit jaar… Naast de verwachte windstoten gaan ook de hemelsluizen flink open dit weekend. Op veel plaatsen valt meer dan 30 mm! Bekijk de regenradar.

Zaterdag begint vrij aardig voor een groot deel van de Benelux. Vanuit het noordwesten trekt de regen over Nederland, maar verpietert al vrij snel, waardoor grote delen van België niet te maken krijgen met deze regen. De carnavalsoptochten zullen dus ’s ochtends droog kunnen verlopen. In de namiddag verandert het weerbeeld en krijgen we op meerdere plaatsen regen. Dit is de aanzet voor een kletsnatte zondag. Pas in de loop van de zondagmiddag wordt het vanuit het noordwesten droger. De huidige prognose is dat de regen België pas laat in de avond helemaal heeft verlaten.  

Totale neerslag op zaterdag 22 februari
Totale neerslag op zondag 23 februari

Temperatuur

Om toch nog een beetje positief af te sluiten, de temperatuur komt dit weekend ruim boven het langjarig gemiddelde uit. Normaal hebben rond deze tijd van het jaar recht op een maximumtemperatuur van 6°C. Temperaturen gaan dit weekend overal in de Benelux boven deze waarde uitkomen.

Op zaterdag variëren de temperaturen tussen 7°C in de Ardennen tot 12°C graden op verschillende plaatsen in de Benelux. Ondanks de regen op zondag doet de temperatuur toch nog een trapje beter. De temperaturen in de Benelux kunnen oplopen tot 13 à 14 graden. Daarbij moet wel gezegd worden, dat het door de wind een stuk frisser aanvoelt.

De maximumtemperatuur op zaterdag 22 februari (links) en zondag 23 februari (rechts)

Conclusie

Samenvattend krijgen de carnavalsvierders het zwaar te verduren dit weekend. Op zaterdag is het een groot deel van de dag droog, maar komen er in de gebieden waar carnaval gevierd wordt windstoten tot 75 km/uur voor. Zondag lijkt helemaal in het water te vallen; het regent het grootste deel van de dag en opnieuw komen er harde windstoten voor.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken