16 november 2017 - 6 min. lezen
1 reacties 1

Ben jij het beu dat je weerstation constant defect is? Dan hebben we vandaag wellicht de oplossing gevonden. Het elegant weerstation Netatmo presteert niet alleen goed, maar ziet er ook echt goed uit. Handig wanneer je kiest voor een modern interieur en je geen stijlbreuk wenst. Wie ons al een tijdje volgt, weet dat we gebruik maken van een semi-professioneel weerstation in Waregem. Het gaat hier om de duurdere variant binnen het segment van de weerstations (Davis Vantage Pro2).

Vandaag bespreken wij een ander weerstation dat de laatste jaren aan een forse opmars bezig is. Het weerstation Netatmo is vooral interessant voor de weerliefhebber die vaak op de smartphone kijkt en zo de diverse parameters wil analyseren.

Weerstation Netatmo met allure

Wat ons meteen opvalt bij het openen van de doos is dat het strak design van het Netatmo-weerstation is doorgetrokken tot in de verpakking. Modules zijn zonder veel moeite meteen uit de verpakking te halen waarbij de installatie van de binnenmodule slechts een aantal ingrepen vergt. Wie diezelfde dag nog weergegevens wil verzamelen en op het internet wil bekijken moet zich geen zorgen maken.

elegant design weerstation netatmo
Netatmo integreert zich prima in een moderne stijl. (netatmo.com)

Hou rekening met het feit dat de binnenmodule connectie kan maken met de extra module die buiten gemonteerd moet worden. Om problemen later te vermijden is het van cruciaal belang dat alle afzonderlijke modules, waaronder regenmeter en windmeter eerst worden gekoppeld aan de binnenmodule.

Weergegevens via smartphone

Eenmaal het weerstation geactiveerd (proces leggen we hieronder nog even uit), komen de weergegevens van de binnenmodule binnen. Iedere minuut vraagt het weerstation een update met de laatste stand van zaken. De applicatie op de smartphone leest de gegevens uit in zowel numeriek formaat (GSM = verticaal) of grafisch. De grafische variant kan je activeren door je smartphone horizontaal te houden.

 • Pluspunt aan de applicatie is de eenvoudige user-interface.
 • Pluspunt is de eenvoudige switch naar de verschillende parameters (regen, wind en temperatuur).
 • Pluspunt is de weergave van het geluidsniveau binnen bepaalde ruimte en het CO2-niveau.
 • Pluspunt is de samenwerking met diverse meteorologische websites voor dataverwerking.
 • Aandachtspunt is de grafische weergave op de grafieken (nu slechts om de 3 uur nieuwe waarde).
 • Aandachtspunt is de weergave van de luchtdruk. Het weerstation berekent vaak een hoge waarde.
 • Aandachtspunt is de koppeling van het weerstation met je eigen website. Geen FTP-transfer weerdata.

Bekijk je weerdata op het internet

Maak een gratis account via site Netatmo

Voor zowel Windows- als Apple-gebruikers is er een gebruiksvriendelijke interface voorzien op de website van Netatmo. Wanneer een van de producten werd aangekocht, kan het product via een handige licentie geactiveerd worden. Hiervoor moet ook een lokaal bestand gedownload worden op de pc om de uitlezing van de parameters (temperatuur, wind en anderen) mogelijk te maken.

installwizard netatmo
Installshield en registratie Netatmo.
connectie modules via GSM
Sluit de binnenmodule aan aan de pc. Dit kan zowel via GSM als desktop.

Na het connecteren van de USB-poort met de main-hub van het weerstation neemt de installwizard het over van de gebruiker. De laatste firmware wordt gedownload vanaf de site. Na een reboot gaan we verder naar stap 2 en configureren wij het thuisnetwerk. Eenmaal dat gebeurd is, kan er een naam worden toegewezen aan het weerstation en vraagt men de koppeling te maken met het account op Netatmo.

Hoe installeer ik de verschillende modules van het Netatmo weerstation?

Wie al snel wil beginnen met het installeren van de afzonderlijke modules moet wel nog even op de tanden bijten. Hoe simpel en elegant het weerstation er ook uitziet, de montage van de regenmeter en windmeter vergen een aantal handige ingrepen. Hieronder de te ondernemen, logische stappen:

 1. Koppeling met hoofdmodule door middel van smartphone of pc voorzien.
 2. Modules voorzien van stroom door middel van batterijen die meegeleverd werden.
 3. Aandacht voor het ontwerp waarmee de modules moeten geïnstalleerd worden (tip).
 4. Modules in een vrij openstaand gebied monteren (liefst met 360°-vrijheid).
 5. Analyseren van het signaal waarmee de gegevens de binnenmodule bereiken.

Eenmaal de voorbije stappen goed doorlopen, komen de gegevens van de buitenmodules feilloos binnen. Wees wel gewaarschuwd dat het gebruik van een Netatmo-weerstation een goede connectie nodig heeft met de andere modules. Obstakels in de vorm van een geïsoleerde muur en/of driedubbel glas kunnen de connectiviteit aardig verstoren. Zeker wanneer het signaal daarna ook nog eens de hoogte moet worden ingestuurd (eigen ondervinding/dakappartement).

installatie weerstation netatmo
Het weerstation monteren vergt enige handigheid. De schroefdraad is Amerikaans en daarvoor zijn speciale vijzen voor nodig. Dit kan je vinden in de betere winkel met gereedschap.

Koppel weerstation aan weathermap

Een handig extra feature dat Netatmo gratis aanbiedt aan beheerders van een weerstation is de visualisatie van weerdata op hun website. Via dit linkje kan je navigeren naar de weathermap. Met duizenden gebruikers op het platform kunnen we er vrij zeker van zijn dat er een grote hoeveelheid kwalitatieve en kwantitatieve gegevens op aanwezig zijn. Door constante verbeteringen van het Netatmo-weerstation neemt de betrouwbaarheid flink toe.

Weathermap biedt een extra troef voor de community van Netatmo, alleen moeten weerstations met de buitenmodules op een correcte manier en locatie gemonteerd worden. Windmeter op 10 m hoogte en temperatuursensor op 2 m hoogte.

Belangrijke mededeling aan bovenstaand verhaal is dat we de betrouwbaarheid van de map kunnen beïnvloeden door de windsensor op een standaardhoogte van 10 m boven het aardoppervlak te monteren en de regenmeter te voorzien van een open vlakte. De invloed van bomen, behuizing kan een foutieve meetwaarde in de hand werken, dus daar moeten we even aandacht voor hebben.

Hoe bestel ik het Netatmo weerstation?

Conclusie van de hele review is dat het weerstation met zijn bescheiden 300 euro een aantal troeven heeft die andere weerstations niet hebben. Zo is er de koppeling met de weathermap van Netatmo waardoor je weerdata met andere weerstations kan vergelijken. Er is daarna ook een handige applicatie beschikbaar voor zowel iOS- en Android-gebruikers. Als klap op de vuurpijl is ook de data rond geluidsniveau en CO2 waar te nemen via een handig intern dashboard.

Aandachtspunten zijn de koppeling van de diverse buitenmodules met de hoofdunit. Ook het signaal dat vertrekt van de buitenmodules is sterk afhankelijk van interferentie door gebouwen en stevige isolatienormen. In het algemeen hebben wij de best ervaringen met het weerstation wanneer de modules binnen 50 meter worden gemonteerd.

Momenteel hebben we nog geen zicht op de FTP-mogelijkheden. Het updaten van een website met de gegevens van een Netatmo-weerstation blijkt tot op vandaag nog niet mogelijk waardoor we altijd genoodzaakt zijn de weathermap te analyseren. Als weerliefhebber niet meteen een probleem natuurlijk ;-).

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken