21 februari 2013 - 2 min. lezen 10 reacties

Zondag aanstaande (24 februari 2013) wordt de 66e editie van Kuurne-Brussel-Kuurne gereden. Een Vlaamse klassieker waarbij de weergoden het voor het zeggen zullen hebben. Althans volgens de laatste weermodellen die winterse neerslag berekenen (smeltende sneeuw of sneeuw). Eén dag voor deze Belgische wielerwedstrijd wordt de Omloop Het Nieuwsblad gereden.

Kuurne-Brussel-Kuurne verloopt winters wisselvallig

Volgens het Amerikaans weermodel (GFS) en de weerdata van de 06:00 run op donderdag 21 februari komt de winterse neerslag in de nacht van zaterdag op zondag België binnen. Door de koude temperaturen op enige hoogte (850 hPa – 1499 m) valt deze hoofdzakelijk als sneeuw in de nacht. Er worden geen grote hoeveelheden voorspeld, maar iedere sneeuwvlok die valt, blijft natuurlijk liggen.

De temperaturen schommelen zondagochtend rond -1 tot -3 graden. De gevoelstemperatuur wordt door een lichte tot matige bries uit het noordoosten flink aangescherpt. Het zal aanvoelen alsof het -4 tot -5 graden vriest. Daar waar de wind nog iets straffer uit de hoek komt, kan dit getal nog lager uitpakken.

In de namiddag verovert de regen – en sneeuwzone verder de Lage Landen. Aangezien de dauwpunten negatief blijven gedurende de hele dag, wordt de meeste neerslag onder de vorm van sneeuw verwacht.

sneeuw kbk
Na de middag valt de meeste neerslag met een winters tintje (blauwe icoontjes).

Ondanks sneeuw, kwik toch positief

Echter, de temperaturen in thermometerhut (2 m) worden in de namiddag vooral in Vlaanderen positief (3 graden als gemiddelde waarde). Hierdoor lijkt een sneeuwdek quasi onmogelijk. Een spannende situatie !

temperatuur wielrennen

Ondanks de winterse neerslag wordt het kwik toch positief.

Het moge duidelijk zijn. De wielrenners zullen zondag weer en wind mogen trotseren om de overwinning binnen te halen. Met een zwakke tot matige bries uit het noordoosten (30-35 km/h) zal dat misschien net iets vlotter gaan. Succes aan alle deelnemers !

Delen


Verder lezen

Alles bekijken