Wateroverlast in Nederland

Bij noodweer.be hadden we het al enkele dagen in de smiezen. Een ‘neerslagbom‘ verbonden aan een snel ontwikkelende depressie heeft de afgelopen uren voor bijzonder veel regen gezorgd in het westen van Nederland. Zo staan verschillende gebieden in het zuidwesten van het land onder water. Terwijl het KNMI nog steeds opteert voor een code oranje worden de criteria voor een weeralarm aldaar wel gehaald.

Lokaal ruim 70 mm in slechts 12 uur tijd

Dat hier gaat om een actieve regenzone is vrijwel meteen duidelijk. Het probleem met dit systeem is namelijk dat het vrij stationair blijft rondtollen op de Noordzee. De verbonden regenzones worden hierdoor telkens over hetzelfde gebied ‘gezwiept’ met overvloedige regenval tot gevolg.

Wateroverlast in de straten van Nederland

overlast water

Foto: Dirksland (provincie Zuid-Holland) kampt met wateroverlast

Ook voor de Belgen is het nog niet gedaan

Dit rondtollend gevaarte op de Noordzee diept de komende 2-3 uur nog verder uit tot net onder 1005 hPa. Aan de zuidoostelijke flank wordt een sterk windveld gegenereerd met fikse windstoten. Parkeer uw wagen dan ook niet onder bomen, want doordat ze in blad staan vangen ze heel veel wind. Oudere exemplaren zouden het dan wel eens durven begeven. Wat de neerslag betreft: vooral West-Vlaanderen lijkt de komende uren nog in de brokken te gaan delen.

hoeveelheid regen zorgt voor wateroverlast

Foto: de totale neerslagsom tot 22:00 vanavond

TIP: plaats uw totale neerslaghoeveelheid in ons reactieformulier !

Foto: Twitter @KokkieMichel

Lees ook eens:

Nachtvorst in april en de eerste 20 graden in zicht

De afgelopen dagen hadden we regelmatig te kampen met nachtvorst. Op enkele plekken in het oosten van Nederland en de Ardennen kwam het plaatselijk zelfs tot matige vorst op neushoogte. Uiteraard is het bij vorst in het lenteseizoen steeds oppassen voor...

YoniLees dit artikel >
Zacht lenteweer in aantocht!

De afgelopen dagen verliepen zeer zonnig in de Benelux, maar wel iets te fris voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelden vaak rond 10 graden, waar we normaal recht hebben op 12-13 graden. Daar wordt aan gewerkt. Vanaf zondag halen we 18 tot...

Matthias BarbierLees dit artikel >