14 december 2015 - 5 min. lezen 3 reacties

De winter krijgt maar geen voet aan de grond en het lijkt alleen nog maar uitzichtlozer te worden voor de winterliefhebbers. De weerkaarten laten voor onze omgeving een zeer zachte zuidwestelijke hoogtestroming zien die maar van geen ophouden weet. In delen van de VS sneuvelen met groot gemak dagelijks warmterecords en bekijken we elders op het noordelijk halfrond de temperatuur, dan zien we een flinke afwijking naar boven.

De hoge temperaturen in de VS kunnen we verklaren door het fenomeen El Niño in combinatie met de windstroming in de hogere delen van de atmosfeer. Daar waar vorig jaar juist arctische uitbraken grote delen van de VS in bittere koude brachten, staat de straalstroom nu geheel anders geprojecteerd. Ook in grote delen van Europa zorgt de positie van de straalstroom voor aanhoudend anti-winterweer.

  • Discussieer ook mee via onze Facebook (118.000 volgers)
  • Er werd al eerder bericht over mogelijke warmterecords in december
temperatuurafwijking-VS
Afwijking temperatuur december 2015 in de VS.

Extreem hoge temperatuurafwijking

Vooral rode kleuren zien we op de weerkaarten en dit zijn dikke afwijkingen ten opzichte van normaal. In sommige gebieden van de VS ligt de temperatuur voor de maand december zelfs bijna 10 graden boven de norm! Waar gaat dat heen? De klimaattop is hierbij precies op het juiste moment gehouden. Het is dan ook echt van het ene uiterste naar het andere uiterste. Vorige winter zeer koud en dan nu warm. De term warm mogen we zeker gebruiken als we onderstaande weerkaart mogen gaan aanschouwen.

temperatuurkaart-VS
Warm in de (noord)oostelijke staten. Pittsburgh kan zelfs naar een zomers warme 25 gaden gaan. Ongelooflijk.

We zien, voor maandag, vijfentwintig graden ingetekend staan voor Pittsburgh. Ook elders in het oosten en het noordoosten is het extreem zacht. Hallelujah, het is winter hoor. Hoe moeten wij de kerstman nu gaan uitleggen dat de VS niet bereikbaar is per arreslee?

Straalstroom-VS
Terwijl het westen geleidelijk afkoelt en zelfs weer wat winterse condities kan gaan krijgen, blijft het in de oostelijke staten voorlopig (record) warm.

Warmterecords ook plausibel in Europa

El Niño zorgt voor een groot gedeelte dus voor die warmterecords in Amerika. De straalstroom brengt namelijk warme lucht, afkomstig van de Stille Oceaan en soms zelfs van de Tropen, naar de oostelijke staten. Een einde lijkt niet in zicht en tot ver in deze week kunnen er nog warmterecords verbroken gaan worden. In het westen stroomt daarentegen koelere maritiem polaire lucht binnen. De temperatuur kan zelfs onder de normale waarde uit gaan komen.

Afbeelding-Europa
Ook in Europa zien we voor de maand december een flinke positieve temperatuurafwijking. In IJsland hebben ze echter met lagere temperaturen te maken met (extreme) sneeuwval.

Ook in Europa is het puffen

Ook in Europa zijn het de rode kleuren op de weerkaart die aangeven dat we te maken hebben met een positieve temperatuurafwijking in december. Alleen op IJsland zien we een negatieve temperatuurafwijking. Daar regeert wel koning winter met ongewone sneeuwval.

Straalstroom-Europa
Een zuidwest/noordoost georiënteerde straalstroom blaast zeer zachte lucht naar het noorden. Van winterweer is hiermee absoluut geen sprake in onze omgeving.

Positie straalstroom boven Europa

Op bovenstaande weerkaart zien we precies waar het aan schort om de winter hier te krijgen. De straalstroom is zuidwest/noordoost georiënteerd en voert hiermee zeer zachte subtropische lucht aan van zuidelijke breedten. Midden- en West-Europa worden dus volgepompt met zachte lucht. Dit is ook de warmste luchtsoort waarmee we te maken kunnen hebben, dus is het niet gek mochten er warmterecords gesneuveld gaan worden. In de oostelijke staten van de VS hebben ze met een soortgelijke stroming te maken.

Opvallend is dat beide stromingen zeer persistent zijn en zich maar moeilijk laten verdrijven. Slecht nieuws voor degene die op wintersport gaan naar de Alpenlanden. Sneeuw is er zeer schaars en alleen op grote hoogte zijn er goede wintersportmogelijkheden te beoefenen. Door een inversielaag kan er echter ook pittige vorst voorkomen, vooral in de lager gelegen gebieden, zodat de sneeuwkanonnen toch nog wat kunnen redden.

temperatuurverloop-december
Met deze temperaturen bespaart u flink op de stookkosten! Het kwik ligt maar liefst vijf graden boven de norm.

December nu al vijf graden boven de norm

Met de zuid tot zuidwestelijke aanvoerrichting staan de dagrecords komende week op de tocht. Opvallend is ook de verwachting van de hoge nachttemperaturen. De dubbele cijfers gaan we vanaf woensdag, als maxima, voor een langere periode halen op de thermometer. Hierbij gaat december een zeer zachte maand worden met een flinke positieve afwijking in de temperatuur. Ondanks dat we nu pas op de helft zitten van de maand kan dit nu al met grote zekerheid vermeld worden.

ECMWF-17-12-2015
Het Europees weermodel laat er geen gras over groeien. Lagedrukgebieden boven de Oceaan brengen zachte luchtmassa’s naar het noorden. Warmterecords kunnen hiermee makkelijk verbroken worden.

Voorlopig geen uitzicht op winterweer

De huidige weerkaarten geven de winter geen schijn van kans. De stratosfeer is erg koud en de koude-uitstroom boven Groenland blijft voorlopig gehandhaafd. Dit voedt de depressies op de Oceaan en geeft de straalstroom een injectie. Uitzichtlozer kunnen de weerkaarten niet worden. Om dit patroon te doorbreken moet er nog heel wat gebeuren. De straalstroom moet sowieso een heel stuk zuidelijker komen te liggen en dit zal gemakkelijker gaan als er nog eens een storm zal passeren. Die kans lijkt aanwezig zo net voor de kerstdagen al zijn precieze details nog moeilijk te geven op die termijn. De weersituatie kan dan snel keren al zien we daar nu nog geen echte signalen voor. Hopelijk hebben de maanden januari en februari nog wat leuks in petto voor de winterliefhebber. Het wordt een keertje tijd voor wat sneeuw en dat natuurlijk het liefst tijdens kerst!

Bronnen: The Weatherchannel, KNMI

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen