24 juli 2020 - 4 min. lezen 293 reacties

De maand juli verloopt tot nu toe iets te fris in zowel België als Nederland. Meer nog, tot nu toe hebben we zelfs in Ukkel (BE) nog geen tropische waarde geregistreerd. In De Bilt is dit reeds wel gelukt op 26 juni. Van een enorm verschil gesproken met de forse hitte in juli 2019. Hier kan echter wel eens verandering in komen want tijdelijk zou warmer weer de Benelux kunnen bereiken…

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Juli tot nu toe

Zowel in België als in Nederland verloopt deze maand tot nu toe te koud. Als we er een grafiek van het KNMI bijnemen, zien we dat vooral de nachten vrij koud waren. Deze trekken het gemiddelde goed naar beneden (ook omdat de maxima niet zo hoog waren). De Bilt komt daarom uit op een voorlopig maandgemiddelde van 16.3 °C in vergelijking met 17.9 °C normaal.

Temperatuurverloop in het hoofdstation van Nederland.

Ook in Ukkel ligt de gemiddelde temperatuur lager dan normaal. Daar ligt de waarde rond 17 graden, terwijl de normaal voor de maand 18.4 graden is. Een toch wel opvallende afwijking voor juli!

Lagedruk neemt tijdelijk over

Vandaag (vrijdag) neemt de bewolking snel toe met hier een daar een bui met zeer lokaal een donderklap. Een zwak koufront trekt immers over de Benelux. Vanaf zaterdag (25/07) is de depressie-invloed duidelijk prominenter aanwezig.

  • Wil je ook het weer kunnen voorspellen? Dan is dit boek zeker aan te raden voor jong en oud

Zaterdagochtend passeert reeds een warmtefront waaruit wat lichte regen kan vallen (rode lijn). In de loop van de avond en nacht volgt dan het koufront met meer regen en mogelijk ook onweerskansen. Dit zullen we goed opvolgen. Het eventuele warmer weer zal duidelijk voor na het weekend zijn!

Het koufront nadert met rasse schreden vanuit het zuidwesten op zaterdag.

Ook de dagen erna blijft het weer verder kabbelen. De temperaturen liggen de komende dagen dan ook rond 21/22 graden. Droog lijkt het daarbij ook niet echt te verlopen met dagelijks kans op een bui. Het weerbeeld van de afgelopen dagen zet zich dus voort.

Warmer weer eind juli?

Vanaf 30 juli, nog op de lange termijn, hinten de weermodellen op mogelijk een warmer weer, zegt u maar gerust een hitte-opstoot. Wegens de termijn is dit nog zeer onzeker, maar er zou een lagedrukgebied voor anker gaan ten zuidwesten van Ierland met de opstuw van hete lucht uit het zuiden. Dit zit al meerdere keren in de modeluitvoer. Hoe dit zich precies zal ontwikkelen, hoort u natuurlijk ook in onze volgende weerpraatjes!

  • Geef hitte geen kans en kies voor (mobiele) airco. Op deze pagina kan u een handig overzicht vinden van de meest populaire toestellen
Een opstoot van zeer warme lucht uit het zuiden!

Weerpluimen

Om de temperatuur de komende dagen te bekijken, is de weerpluim een handige zaak. Eerst nemen we het Amerikaanse weermodel onder de loep. De afgelopen dagen toonde deze niet echt een weerbeeld van warmer weer, maar sinds vrijdagochtend is dit veranderd. Vanaf 30/31 juli zien we duidelijk een stijgend gemiddelde met toch hogere temperaturen en tijdelijk droger weer. Er is echter ook nog veel onzekerheid te zien, maar als de WAA (instroom van warme lucht) goed op gang komt, zijn tropische waardes niet uit te sluiten.

Het Europese weermodel toont ongeveer eenzelfde beeld. Komende dagen blijft het kwik vooral tussen 20 en 25 graden schommelen met van tijd tot tijd wat neerslag. Rond de maandwisseling zien we ook hier een tijdelijk droger en warmer scenario. Het gemiddelde gaat hier, in tegenstelling tot GEFS, vlot voorbij die zomerse grens van 25 graden. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen