3 mei 2023 - 2 min. lezen
24 reacties 24

Liefhebbers van warm en zwoel weer kunnen komende dagen best in de Benelux vertoeven. Op donderdag wordt het op veel plaatsen aangenaam warm met kwikstanden boven 20°C en relatief veel ruimte voor de zon. Op vrijdag wordt de atmosfeer onstabiel en bouwt er zich CAPE op boven de Benelux. Later op de dag kunnen er dan ook enkele onweerachtige buien ontstaan. Deze buien kunnen vergezeld gaan van veel regen op korte tijd en lokaal zelfs wat hagel.

Warm lenteweer

Het warm intermezzo in mei is zeker niet uitzonderlijk. Vanuit het zuidwesten van Europa kunnen met regelmaat opstoten op gang gebracht worden van warme, later zelfs tropische lucht. Omdat het boven het Iberisch Schiereiland (Spanje/Portugal) al geruime tijd erg warm is, kan dat zelfs snel gaan. Op donderdag en vrijdag resulteert dat op veel plaatsen in West-Europa in kwikstanden die 20°C bereiken.

Een stationair lagedrukgebied ten westen van Europa dompelt een groot deel van Europa in een warmere luchtsoort. Dit lijkt slechts tijdelijk te zijn, want na het weekend nemen depressies opnieuw het heft in handen. Het wordt dan opnieuw enkele graden kouder.

Vrijdag kans op onweer

De warme lucht lijkt op vrijdag te resulteren in een erg wisselvallig weerbeeld. Diverse weermodellen kiezen voor een onweerachtig scenario. We hoeven niet meteen de zware onweersbuien te verwachten, maar het is wel een aandachtspunt voor komende runs. Onweders kunnen steeds gepaard gaan met veel neerslag op korte tijd en dus overlast. In de livestream van weeranalist Nicolas op woensdagavond 3 mei 2023 wordt er extra aandacht aan besteed. Bekijk de lives op Youtube.

Op vrijdag 5 mei 2023 is er een kleine tot middelmatige kans op onweer. Dit ontwikkelt zich klassiek in de namiddag wanneer de temperatuur de onstabiliteit maximaliseert. Concreet moeten we rekening houden met 200-400 J/KG MUCAPE wat voldoende moet zijn voor onweerachtige buien.
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

1 dag geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

5 dagen geleden - 4 min. lezen