20 mei 2018 - 3 min. lezen 3 reacties

Op Hawaï is de vulkaan Mount Kilauea al enkele weken actief. Afgelopen donderdag volgde dan een grote uitbarsting met een enorme rookwolk en grote brokken steen die de lucht in werden geslingerd. 

  • Ook vorig jaar zorgden vulkaanuitbarstingen voor hinder. Op Vanuatu werd een volledig eiland geëvacueerd en ook in Bali maakte een vulkaan zich klaar om uit te barsten.

Grote uitbarsting op donderdag

Nadat de vulkaan al enkele weken vrij actief was, vreesde men voor een grote uitbarsting. In de grond ontstonden grote scheuren tot wel 300 m lang in het gebied rondom de Kilauea. Uit de scheuren stroomt hete lava, wat her en der zorgt voor vernielingen van huizen van lokale bewoners.

Het begon allemaal eind april toen er voor het eerst sinds 2016 opnieuw lava op de kraterbodem van de Kilauea werd waargenomen.​ Op dat moment was een uitbarsting nog ver weg, maar de activiteit nam wel stilaan toe. Begin mei ontstonden tientallen scheuren in het aardoppervlak waaruit ook lava stroomt. Lavastromen zorgden dan al voor de vernieling van ongeveer 26 huizen. Geleidelijk aan vinden er ook enkele uitbarstingen plaats. Hét sein voor de regering om bepaalde inwoners te evacueren. Enkele uitbarstingen werden aangekondigd door korte aardschokken die vooral schade veroorzaakten aan wegen. Lokaal waren er ook stroomonderbrekingen.

Er bleven zich ook scheuren ontwikkelen in het aardoppervlak waaruit ook nog steeds lava stroomt. Afgelopen donderdag vond dan een grote uitbarsting plaats. Ook op dit moment is de vulkaan nog actief en blijft er lava stromen. Men vreest dat de lava de oceaan zal bereiken. Dit is geen goed nieuws want dat kan er voor zorgen dat er zoutzuur vrijkomt. Bijgevolg kunnen fijne glasdeeltjes de lucht in schieten.

Kilauea is de meest bezochte vulkaan

De Kilauea is gelegen op de Hawaï-archipel. Het is een van de meest bezochte vulkanen ter wereld. Samen met vier andere schildvulkanen vormt hij het grootste eiland van Hawaï. Een schildvulkaan is een vulkaan die niet alleen uitbarst in de krater. Ook uit scheuren in het aardoppervlak rondom de krater kan er lava stromen (een fenomeen dat we actueel zien bij de Kilauea).

De Kilauea is ongeveer 1.247 meter hoog en ligt in de schaduw van een veel grotere vulkaan, Mount Mauna Loa. Op de top van Kilauea is een grote, komvormige krater met een diameter van ongeveer 5 kilometer. In deze krater zit er nog een andere krater, namelijk de Halemaumau-krater. In de Halemaumau-krater bevindt zich op dit moment een lavameer.

3D-beeld Kilauea
Op bovenstaande foto zien we een 3D-beeld van de Kilauea op Hawaï. (NASA)

Bron: nu.nl

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen