26 december 2017 - 3 min. lezen 3 reacties

Graag starten we met onze beste wensen over te maken aan alle volgers van NoodweerBenelux. Het is een ongelofelijk jaar geweest tot nu toe en daar gaan we de laatste dagen van 2017 nog even van profiteren. De weergoden serveren ons komende dagen een beduidend ander weertype met dalende temperaturen en toenemende kansen op sneeuwval. Vooral in de hoger gelegen gebieden van de Benelux kan er tijdelijk wat sneeuw vallen en mogelijk ook blijven liggen.

Tijdelijk sneeuwval op vrijdag

Wanneer we kijken naar de diverse weermodellen, zien we een stijgende kans op winterse neerslag in de loop van vrijdag. Een klein lagedrukgebied met een complexe frontenstructuur trekt over de Benelux met aan de voorzijde voldoende koude lucht voor een winterse variant in de neerslag. Beneden 200 meter zal dat voornamelijk natte sneeuw zijn gedurende enkele uren. In de gebieden boven de 200 meter stijgt de kans op droge sneeuwval.

sneeuwkansen volgens Amerikaans weermodel
Kans op sneeuwval volgens het Amerikaans weermodel. (GFS)
sneeuwkansen volgens het Europees weermodel
Kans op sneeuwval volgens het Europees weermodel. (ECMWF)

We maken een duidelijk verschil tussen het Amerikaans en Europees weermodel. Het 2de weermodel berekent een hogere fractie winterse neerslag vanaf de ochtend dan hetgeen het Amerikaans weermodel GFS laat zien. Mogelijk dat de intensiteit van de neerslag bepalend zal zijn in welke mate we sneeuw gaan te zien krijgen. Dit natuurfenomeen heet isothermie.

maximale temperatuur amerikaans weermodel
Temperatuur rond het middaguur volgens het Amerikaans weermodel. (GFS)
maximale temperatuur europees weermodel
Verwachting temperatuur rond de middag volgens het Europees weermodel. Een significant verschil met onze Amerikaanse tegenhanger. Richting de avondperiode stijgen de temperaturen flink en verdwijnt de kans op sneeuw. (GFS)

Verlenging van het winterse weerbeeld?

Mensen die hopen op een structurele verandering in het weerbeeld zijn eraan voor de moeite. Ons weer wordt momenteel bepaald door de gebeurtenissen aan de overzijde van de Atlantische Oceaan. Een groot stuk van de Polar Vortex beïnvloedt Canada en Noord-Amerika. Komende dagen krijgen ze er dan ook een heuse koude-inval met temperaturen ruim onder normaal. Zo worden er in Canada temperaturen verwacht tot -30 graden…

Situatie op 10 hPa (stratosfeer)?

Afgelopen weken was het met veel interesse kijken naar de gezondheid van de vortex op zowel troposferisch als stratosferisch niveau. Op dit moment is daar echter niet veel interessant meer aan. De vortex heeft zich hersteld na een periode van verzwakking. Op het einde van de Amerikaanse run lijkt de vortex zich te verplaatsen naar het oostelijk kwadrant van de noordelijke hemisfeer.

Mogelijk dat dit de aanzet vormt voor een nieuwe warming. Of ik daar persoonlijk echt enthousiast van moet worden, is de vraag. Een downwelling van een opwarmende stratosfeer duurt vaak enkele weken vooraleer we ook iets zien in de weerkaartenbak.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken