29 januari 2015 - 3 min. lezen 336 reacties

Vanavond gaan we daar nog eens verandering in brengen met een laatste stand van zaken voor de komende uren en dagen. Algemeen gesteld mogen we ons opmaken voor een leuke winterprik met een mogelijk vervolg begin volgende week. Quasi alle weermodellen zijn het unaniem met elkaar eens en dat kan de weersverwachting alleen maar ten goede komen.

Wij willen trouwens iedereen bedanken om zo actief te reageren op onze artikels. De laatste 3 artikels samen hebben we meer dan 2.000 reacties gekregen met elk hun unieke waarde. U vindt onze updates dan ook onderaan dit artikel samen met heel wat andere liefhebbers van sneeuw en winterweer.

Vrijdagochtend potentieel gevaarlijke situatie

De eerste trog (neerslagzone) hebben we donderdagavond over de vloer gekregen. Dat ging in West-Vlaanderen gepaard met regenval en een lokale donderklap. Deze zone gevuld met koude lucht op 5.5 km trok later in de avond richting het centrum en het oosten. Kort daarna viel de meeste neerslag als sneeuw met een sneeuwaccumulatie van enkele centimeters. Hieronder enkele weerfoto’s via onze Facebookpagina (respectievelijk in Tielt en Blankenberge).

sneeuw regio tielt
sneeuw regio Blankenberge

Een tweede gebied gevuld met koude lucht ligt momenteel nog boven het UK. Het gaat hier om een nieuwe trog waarbij de buien geklonterd zijn (gegroepeerd). Probleem met dergelijke neerslaggebieden is dat er steeds onweer kan ontstaan en dat buien een langgerekt spoor van intense sneeuwbuien kunnen veroorzaken. Stel dus dat uw regio onder zo’n spoor komt te liggen, dan kan er tijdelijk veel sneeuw uit de lucht vallen met een significant sneeuwdek tot gevolg.

Vrijdag nog meer sneeuw in de buien

De laatste prognoses laten sneeuwhoeveelheden zien tot 3 tot 7 centimeter in het Vlaamse binnenland. De neerslaghoeveelheden in het noordoosten van Nederland kunnen nog iets hoger oplopen tot lokaal 10/15 centimeter. Volgens ons is het Amerikaans weermodel dan ook iets te enthousiast in haar berekening en zal het sneeuwdek minder uitgesproken zijn.

sneeuwdek vrijdagochtend

Wat brengt het weekend en de dagen erna?

De situatie voor komend weekend verloopt eigenlijk relatief hetzelfde als de situatie op donderdagavond/vrijdag. We bevinden ons in een diepe noordelijke luchtstroming waar heel gemakkelijk buien in ontstaan. Als deze buien in de nachtperiode ontstaan gaat het om sneeuwbuien. Ook in een brede regio rond de kust. Vlak aan zee wordt het wat complexer en raden we iedereen aan om de sneeuwradar op de voet te volgen alsook de vergelijking te maken met de temperatuurkaartjes.

Zowel het Europees weermodel alsook het Amerikaans weermodel kiezen na het weekend voor een verlening van de winterprik met de inzet van een noordoostelijke circulatie. Boven een sneeuwdek (Duitsland) kan het kwik in de nacht lokaal richting matige tot strenge vorst gaan (maar dat zijn nog steeds details).

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken