0

Spannende dag voor veel mensen vandaag! Iets na 14u wordt de Artemis I maanmissie gelanceerd. De SLS-raket brengt een onbemand vaartuig richting de Maan en dient als grote test voor een 2e vlucht waarbij ook 4 astronauten naar de Maan zullen gebracht worden. De lancering van deze testvlucht wordt uitgevoerd op het Kennedy Space Centre in Florida. Momenteel is er een 70% kans dat de testvlucht zal uitgevoerd worden. Afgelopen dagen was dat een pak minder door slecht weer in de omgeving.

Eerste vrouwelijke astronaut op de maan

De Artemis-missie is bijzonder belangrijk voor de ruimtevaart. Het is namelijk de bedoeling om in 2024 astronauten met dezelfde raket en Orion Capsule naar de Maan te lanceren, zonder een daadwerkelijke landing op het maanoppervlak uit te voeren. Dit kadert allemaal in het ‘kabinetstuk’ dat NASA en SpaceX in 2025 willen neerzetten. Dan willen ze de eerste vrouwelijke astronaut op de Maan zetten! Dit zal overigens gebeuren met de Starship lander van SpaceX.

Lancering van Artemis en de planning om de Maan te bereiken en veilig terug te keren naar de Aarde. (ESA–K. Oldenburg)

ESM en SLS terminologie

ESM of European Service Module wordt gebruikt om de astronauten te voorzien van water, zuurstof en andere belangrijke bevoorrading. Het zorgt er ook voor dat de Orion capsule opnieuw haar weg richting de Aarde kan inzetten.

Het ruimtelanceersysteem of Space Launch System (SLS) had oorspronkelijk tot doel om te dienen als draagraket voor zware cargo of verre ruimtereizen (Mars). Voorlopig is dat gewijzigd tot ondersteuning van het Artemis programma en zal het eventueel later nog ingezet worden voor het oorspronkelijk plan.

Bekijk de lancering van Artemis I live

Zonder problemen zal de lancering starten om 14u33 Belgisch/Nederlandse tijd. Dan vertrekt de SLS-raket met een ESM en Orion Capsule naar de Maan. Mocht het om één of andere redenen toch niet lukken, zijn de volgende data van 2 of 5 september 2022 nog beschikbaar.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen