18 mei 2017 - 2 min. lezen 11 reacties

Het effect van vrij weinig vocht in de onderste luchtlagen van de atmosfeer werd op woensdagavond erg duidelijk. Ondanks een goede setting met SBcape, een temperatuur die op sommige plekken 30°C overschreed en de nabijheid van een front werd er nergens in de Benelux onweer waargenomen. Vandaag lijkt dat echter een andere zaak te gaan worden met focus op het westen van België. We zien deze keer namelijk wel de invloed van voldoende vocht in de atmosfeer gecombineerd met een onstabiele omgeving.

CAPE afhankelijk van opklaringen

Vooraleer je van onweerskansen kan spreken, moet er in zekere zin onstabiliteit worden gegenereerd. De trouwe volgers van onze artikelen weten dat dit traditioneel kan gebeuren door dagelijkse opwarming (diurnal heating). Vandaag moet deze opwarming ontstaan boven Centraal-Frankrijk, zie ook onderstaande weerkaart.

Tussen de rode stippellijnen verwachten we de komende uren een stijging van de temperatuur die de SBCAPE naar 500 tot 1000 J/kg stuwt. In vergelijking met woensdag een flink verschil in de negatieve zin. Waarom komt het dan vandaag dan wel tot onweer?

In deze zone moeten later vanmiddag enkele onweerachtige buien ontstaan die verbonden zijn aan een thermisch lagedrukgebied. Dat genereert voldoende dynamiek in de atmosfeer om organisatie toe te laten. (Wetteronline)

Lokaal veel regen over het westen van België

Dit soort cases zijn voor een weeramateur/meteoroloog geen evidente zaken om te voorspellen. Vandaag hebben we namelijk te maken met de onzekere koers van een klein lagedrukgebied ter hoogte van Parijs, wat ontstaat in de namiddag en richting de avondperiode naar het noorden schuift. Aan de westelijke flank van het systeem bevindt zich vermoedelijk een cluster met forse neerslag/onweer. We zien dat mooi gevisualiseerd op de Amerikaanse weerkaarten.

lokaal veel regen over het westen
Het Amerikaans weermodel, maar ook andere detailweermodellen, berekenen een significant risico op veel regen over het westen van België. Elders is die kans beduidend minder.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken