Vannacht lokaal veel regen over het westen

Het effect van vrij weinig vocht in de onderste luchtlagen van de atmosfeer werd op woensdagavond erg duidelijk. Ondanks een goede setting met SBcape, een temperatuur die op sommige plekken 30°C overschreed en de nabijheid van een front werd er nergens in de Benelux onweer waargenomen. Vandaag lijkt dat een andere zaak te gaan worden met focus op het westen van België. We zien deze keer wel de invloed van voldoende vocht in de atmosfeer gecombineerd met een onstabiele omgeving.

Cape afhankelijk van opklaringen

Vooraleer je van onweerskansen kan spreken, moet er in zekere zin onstabiliteit worden gegenereerd. De trouwe volgers van onze artikelen weten dat dit traditioneel kan gebeuren door dagelijkse opwarming (diurnal hearing). Vandaag moet deze opwarming ontstaan boven Centraal-Frankrijk, zie onderstaande weerkaart.

Tussen de rode stippellijnen verwachten we de komende uren een stijging van de temperatuur die de SBcape naar 500 tot 1000 J/kg stuwt. In vergelijking met woensdag een flink verschil in de negatieve zin. Waarom komt het dan vandaag dan wel tot onweer?

In deze zone moeten later vanmiddag enkele onweerachtige buien ontstaan die verbonden zijn aan een thermisch lagedrukgebied. Dat genereert voldoende dynamiek in de atmosfeer om organisatie toe te laten.

Lokaal veel regen over het westen van België

Dit soort cases zijn voor een weeramateur/meteoroloog geen evidente zaken om te voorspellen. Vandaag hebben we namelijk te maken met de onzekere koers van een klein lagedrukgebied ter hoogte van Parijs. Dat ontstaat in de namiddag en schuift richting de avondperiode op naar het noorden. Aan de westelijke flank van het systeem bevindt zich vermoedelijk een cluster met forse neerslag/onweer. We zien dat mooi gevisualiseerd op de Amerikaanse weerkaarten.

lokaal veel regen over het westen

Het Amerikaans weermodel, maar ook andere detailweermodellen, berekenen een significant risico op veel regen over het westen van België. Elders is die kans beduidend minder.

 • Paulus Piet

  Hey Marc, ik zie jouw reacties nu pas verschijnen. Fijn om te horen! Wat een complex was dat toen he..wauw. En dat voor half mei. Hopen dat we vannacht en morgen ook wat klank en lichtspel krijgen!

 • Welkom Marc op de discussiedraad, we hebben je reactie toegevoegd aan de trust list. Zo komen je reacties meteen online. 🙂

 • Paulus Piet

  Indrukwekkende satelliet beelden boven Duitsland deze avond. Zwaar noodweer teistert daar zowat al de hele dag het midden van Duitsland. Hagelstenen van 4 cm, overstromingen, buien die tegen een tornado aanzitten (rotatie) en ontzettend veel bliksem activiteit.

  https://uploads.disquscdn.com/images/2c2978eaf43e5f52b52a389db69cdca28043469703c2c5f5a1bf307886178b90.gif

 • Paulus Piet

  In Duitsland gaat het al de hele dag ontzettend te keer met zware buien met gigantisch veel bliksem. Momenteel, Zeeuws-Vlaanderen ook prijs, stevige bui met onweer. In Noord-Frankrijk liggen er ook nog een paar klaar, wie weet.

  Niet verwacht vandaag. Wel gekregen.

 • Paulus Piet

  Zeeuws-Vlaanderen heeft prijs. Het gebied uit Frankrijk begint aan kracht te verliezen maar heeft nog steeds onweer aan boord.

 • Thomas

  Volgens WRF 12z maken de onweersbuien boven Noord-Frankrijk momenteel flink wat kans om te overleven. Nu er stillaan een overschakeling is op convectie vanaf hogere niveau’s, zou de activiteit moeten afnemen. Daar lijkt dan wel een stokje voor gestoken te worden doordat de windschering zeer fel wordt. WRF gaat zelfs voor 0-1km naar lokaal 20 m/s! https://uploads.disquscdn.com/images/2b99cee43e74f6cfa318bf894f566d629f90a3da2f4151534050cbc16152a75f.png

 • Discussie over de hoeveelheid regen kan hier gevoerd worden. Voorlopig leggen we de focus over het uiterste westen van België. De kans dat het systeem de Noordzee optrekt is betrekkelijk hoog. https://uploads.disquscdn.com/images/9b2ffe2976b0b0b9d1d583944c826ee30e4e2fb0b3c6745a716ffe89fdb52636.png