1 juni 2022 - 3 min. lezen
0 reacties 0

In delen van de Verenigde Staten vond vorige week een erg spectaculaire temperatuurdaling plaats. In nog geen 24 uur veranderde het weerbeeld daar van hoogzomer, met temperaturen van meer dan 30 graden, naar winters weer met zelfs sneeuw, en dit door de passage van een scherp koufront. Deze weeromslag was het meest uitgesproken in de staat Colorado. In dit artikel gaan we dieper in op deze gebeurtenis, bekijken we de bijhorende cijfers en gaan we ook na of dit een uitzonderlijk fenomeen is.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Extreme temperatuurdaling in de USA

Hoogzomer in centraal USA op 19 mei 2022

Op 19 mei 2022 was het in grote delen van de USA nog hoogzomer. Een zuidelijke luchtstroming voerde hete lucht aan vanuit Mexico en ook op hoogte was de temperatuur flink opgewarmd. Dit synoptisch patroon resulteerde dan ook in zeer hoge temperaturen, die plaatselijk meer dan 10 graden boven het langjarig gemiddelde lagen. Op een aantal plaatsen stegen de temperaturen zelfs naar meer dan 30 graden. Ook de hoofdstad van de staat, Denver, haalde temperaturen tot 31 graden op 19 mei. Er was zelfs een waarschuwing afgekondigd voor brandgevaar door de hitte en de droogte.

Op 19 mei 2022 werden in de staat Colorado temperaturen dichtbij of zelfs hoger dan 30 graden gemeten (Kachelmannwetter).

Inval van de winter uit het noorden op 20 mei 2022

Op 20 mei kwam er plots verandering in het weerbeeld. Een stevig koufront kondigde zich aan vanuit het noorden. Dit bracht een forse inval van koude lucht met zich mee vanuit Canada door de noordelijke luchtstroming. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de temperaturen een flinke duik namen. De koude lucht verspreidde zich zo geleidelijk uit over een groot deel van het Amerikaanse continent. Het koufront zorgde voor een sterke gradiënt in de temperatuur, waardoor het weerbeeld op een aantal plaatsen van zomer naar winter veranderde in nog geen 24 uur tijd.

Een koufront vanuit het noorden zorgde voor een flinke weeromslag op 20 mei 2022.

De temperatuurdaling was snel en groot. De temperaturen daalden op sommige plaatsen dan ook plots richting waarden van 20 graden kouder dan normaal. Deze opmerkelijke gebeurtenis zorgde ook voor verbazing bij sneeuwliefhebbers. Op een aantal plaatsen, vooral in de staat Colorado, koelde het voldoende af voor een sneeuwdek. Sneeuw op zulke grootschalige schaal is vrij uitzonderlijk in de maand mei in die regio. Al bij al dus alweer een bijzondere en interessante weergebeurtenis die tot stand gekomen is in het continentale klimaat van de Verenigde Staten!

Op 20 mei 2022 zakten de temperaturen in de staat Colorado weg richting of zelfs onder het vriespunt met sneeuw (Kachelmannwetter).

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken