18 oktober 2015 - 3 min. lezen 4 reacties

Het noorden van de Filipijnen is zondagochtend getroffen door supertyfoon Koppu. Volgens de BBC zijn er windstoten van 250 kilometer per uur gemeten. Koppu kwam, met veel geweld, zondagochtend om 4 uur plaatselijke tijd aan land op het noordelijke eiland Luzon. Vooral de hevige neerslag zorgt voor veel problemen.Volgens president Benigno Aquino moeten ongeveer 6 miljoen mensen rekening houden dat ze geëvacueerd moeten worden vanwege mogelijke aardverschuivingen en overstromingen. Er wordt gevreesd dat het tyfoongeweld drie dagen zou kunnen duren.

De plaatselijke autoriteiten hebben intussen al 6.500 mensen geëvacueerd naar veilige plaatsen en het binnenlandse luchtverkeer is stilgelegd.

Zware tyfoon

Dat het een zware tyfoon is leek al duidelijk toen Aquino opriep om mogelijks te evacueren. Dat deed hij vroeger al eens toen de verwoestende tyfoon Haiyan op weg was naar de Filipijnen. Daar richtte die veel schade aan en meer dan 6000 mensen kwamen om het leven.

Eerst leek Koppu mee te vallen met een categorie 3 (178 -> 209 km/u) op de schaal van Saffir-Simpson, maar nu gaat hij aan land met windsnelheden van 210 tot 249 km/u… Dat is een verwoestende categorie 4 tyfoon met zeer zware schade tot gevolg.

Satellietbeeld van tyfoon Koppu:

Beeld: NOAA

De tyfoon heeft al de eerste schade aangericht:

Slowmover Koppu

Op dit moment zijn er twee tyfoons actief in het westen van de Stille Oceaan. Tyfoon Champi ligt net ten oosten van Koppu en dat veroorzaakt een interactie tussen die twee zodat de warme lucht van deze stormen helpt om een hogedrukgebied op te bouwen in Taiwan dit weekend.

Sommige weercomputers suggereren dat het stormcomplex tot midden volgende week de Filipijnen gaat beïnvloeden. Zo kunnen er enorme hoeveelheden regen, tot 1000 mm worden gelost. Ter vergelijking: In België valt er jaarlijks gemiddeld 800 mm water per jaar uit de lucht. Verschillende wegen in de regio zijn geblokkeerd door grondverschuivingen als gevolg van de hevige regen.

Haiyan

Weet je nog toen de Filipijnen gebukt gingen onder één van de zwaarste stormen ooit? Tyfoon Haiyan was de 9de tyfoon en de 5de supertyfoon van het tyfoonseizoen van de Grote Oceaan in 2013. Toen zijn er exact 5.235 mensen omgekomen door het natuurgeweld. Haiyan kwam op 8 november 2013 aan land op het eiland Samar. De wind haalde toen snelheden tot 314 km/u. Het was de storm met de hoogste windsnelheden ooit gemeten op het moment van aan land gaan.

Beeld: NOAA

Bron: BBC – Mashable

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen