29 september 2015 - 2 min. lezen 3 reacties

Het Aziatische eiland Taiwan heeft het hard te verduren gekregen door de tyfoon Dujuan. Die heeft aan minstens twee mensen het leven gekost. Meer dan driehonderd mensen raakten gewond door omgevallen bomen, elektriciteitspalen en overstromingen. De orkaan heeft intussen ook China bereikt met windsnelheden tot 118 kilometer per uur. 

De Ryukyu-eilanden zijn het zwaarst getroffen. Dujuan piekte daar met windstoten van meer dan 160km/u. Op het eilandje Yonagunijima, net voor de kust van Japan zijn er zelfs rukwinden tot 291 km per uur gemeten. En dat is een record.

Volgens Twitter berichten werd Su’ao Township bijzonder hard getroffen door de sterke wind. In de bergketens van Taiwan zijn er door de hevige neerslag modderstromen gemeld. Er is plaatselijk tot 716 mm regen gevallen.

Volgens het nationale coördinatiecentrum van Japan moesten maandag 10.800 mensen geëvacueerd worden. Meer dan 1,84 miljoen mensen zaten zonder elektriciteit en ruim 180.000 gezinnen hadden geen toegang tot drinkbaar water.

Komende uren/dagen

Intussen heeft tyfoon Dujuan de Oost-Chinese provincie Fujian bereikt. Daar worden er windsnelheden van 118 kilometer per uur gemeten. China neemt z’n voorzorgen en daarom zijn er een paar luchthavens gesloten, 85 treinen zijn uit voorzorg gecanceld en tienduizenden boten werden teruggeroepen naar de kust omdat er hoge golven verwacht worden.

De storm is, mede door het koeler water, afgezwakt naar een orkaan van categorie 1. Eens op het land zal Dujuan snel afzwakken naar een tropische storm. Maar meteoroloog Adam Douty waarschuwt: “Dujuan zorgt nog steeds voor hevige regen, overstromingen en schadelijke rukwinden. Dus het blijft opletten.”

Later deze week zal de tyfoon verder afzwakken en een bocht nemen naar het noordoosten van Zuid-Korea. De totale neerslaghoeveelheden zullen nog meevallen omdat de storm snel beweegt, vanaf woensdagavond tot en met vrijdag kan er zo’n 25 tot 75 mm regen vallen. In vergelijking met de hoeveelheden die we in België en Nederland krijgen tijdens intens stormweer peanuts. Sterke aan de getroffen personen.

Bron: The Guardian, Accuweather, Mashable

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken