31 december 2017 - 3 min. lezen 0 reacties

Eerder deze maand zagen we hoe tyfoon Tembin heel wat schade aanrichtte op de Filipijnen. Later trok hij de Zuid-Chinese Zee op en wat later werd ook zijn volgende doelwit bekend: Vietnam. Afgelopen dinsdag kwam er plots een sterke verzwakking van de tyfoon. De windsnelheden namen drastisch af. Vietnam bleef gespaard.

Slachtoffers en grote vernieling op de Filipijnen

De tropische storm ging enkele dagen voor Kerstmis aan land in de Filipijnen. De meeste dodelijke slachtoffers waren te betreuren op één van de grootste Filipijnse eilanden, Mindanao. De tyfoon zou verantwoordelijk zijn voor 240 doden.

Ook de materiële schade is aanzienlijk. Op Mindanao is de stroom uitgevallen. Dit leidt tot een gebrekkige communicatie. De tyfoon zorgde ook voor zware regenval. Hierdoor ontstonden modderstromen en overstromingen.

Tembin zorgt voor overstromingen op de Filipijnen
Overstromingen en modderstromen zorgden voor grote materiële schade. De stroom viel uit, waardoor de communicatie tussen de bewoners en de hulpdiensten vaak gebrekkig verliep.

Tembin zette koers richting Vietnam

Daarna trok de tyfoon de Zuid-Chinese Zee op. Meteorologen hielden de storm in de gaten en zagen al snel dat Vietnam wel eens het volgende “doelwit” zou kunnen worden. Op de ochtend van 26 december zwakte de storm plots in snel tempo af. De windsnelheden werden teruggeschroefd van 135 km/u tot 60 km/u. Vietnam is dus aan het ergste ontsnapt.

Het bleef niet helemaal rustig in Vietnam. In de zuidelijke delen van het land stond uiteraard nog een behoorlijk windveld en viel er ook redelijk wat neerslag in korte tijd.

Filipijnen twee keer getroffen op korte tijd

De Filipijnen zijn niet enkel getroffen door tyfoon Tembin, een week eerder trok Kai-Tak over het land. Toen werden vooral de centrale delen van de Filipijnen getroffen. Enkele gebieden in de centrale delen herstellen nog steeds van Haiyan. Haiyan was een van de zwaarste stormen ooit die de Filipijnen trof. Opmerkelijk, net als Haiyan in november 2013 had Kai-Tak twee weken geleden bijna exact hetzelfde pad. Miljoenen mensen werden toen getroffen, met in totaal meer dan 5000 dodelijke slachtoffers.

Haiyan richtte heel wat schade aan in 2013
In november 2013 richtte Haiyan heel wat schade aan. Sommige delen van de Filipijnen zijn vier jaar later nog steeds an het herstellen van deze verwoestende storm. (CC-BY 2.0 Department of Foreign Affairs and Trade)

Bronnen: nu.nl, nrc.nl, weer.nl, Wikipedia

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

14 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen