0

Na het optreden van supertyfoon Surigae half april hebben de landen rond de evenaar een tijdje geen tropische stormen meer gezien. Dit weekend gaat op 15 mei traditioneel het orkaanseizoen in de noordoostelijke sector van de Stille Oceaan van start. Echter ontstond er al een eerste tropische storm ten zuiden van Mexico. Het gebeurt maar zelden dat hier al een tropische storm voor de officiële start van het seizoen tot ontwikkeling komt. Wat zijn de vooruitzichten voor tropische storm Andres?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Vroege eerste storm

Traditioneel gezien duurt het orkaanseizoen in het oostelijke gedeelte van de Grote Oceaan van 15 mei tot en met 30 november. Vrijwel alle tropische stormen (en orkanen) ontwikkelen zich binnen deze periode. Het kwam tot nu toe slechts een paar keer voor dat er al vóór half mei een tropische storm actief was. De laatste keer was in 2017, toen tropische storm Adrian op 10 mei tot ontwikkeling kwam.

Nu is dat record dus gebroken, want tropische storm Andres vormde zich al op 9 mei 2021 en was daarmee dus eerder. Het ontstaan van de storm was mogelijk door onder andere de zeewatertemperatuur die ten zuidwesten van Mexico net iets hoger is dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Verder was er initieel ook weinig windschering. Dat zorgt ervoor dat de verticale structuur van een cycloon behouden wordt.

Tropische storm Andres vormde zich in een gebied waar de zeewatertemperaturen net iets hoger liggen dan normaal. Dat is terug te zien aan de oranje en rode kleuren rond het kruis. (tropicaltidbits.com)

Tropische storm Andres lost snel weer op

Andres begon op 9 mei als een tropische depressie en groeide daarna in zes uur tijd door tot tropische storm. De storm heeft echter nooit een mooie structuur met bandvorming gekregen. Het zwaartepunt van de onweersbuien ligt ten noordoosten van de kern, net zoals het zwaarste windveld.

De buien behorend bij tropische storm Andres liggen een stuk ten noordoosten van de kern.

Andres beweegt zich komende uren verder naar het noordwesten. Daar wordt het zeewater steeds kouder en neemt ook de windschering fors toe. Daarom is het waarschijnlijk dat de tropische storm al snel zijn kracht zal verliezen. Voorlopig lijkt het erop dat Andres nog enkel als tropische depressie zal ronddwalen op de oceaan, om vervolgens op te lossen.

Tropische storm Andres wordt waarschijnlijk snel terug een tropische depressie. (NHC)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken