0

Het is weer lente op het noordelijk halfrond en dat betekent ook dat de zeeën en oceanen terug gaan opwarmen. Dat biedt weer mogelijkheden voor tropische systemen om tot ontwikkeling te komen. De eerste depressies dienden zich de afgelopen weken al aan op de weerkaarten en mogelijk komt het later deze week ook tot de eerste tyfoon van 2022. Wat kunnen we hiervan verwachten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Eerste tropische depressie boven de Stille Oceaan

Laten we eerst kijken naar het westelijke deel van de noordelijke Stille Oceaan, het gebied dat grofweg loopt van Japan tot de Filipijnen. Dit is een van de meest actieve gebieden voor de vorming van tropische cyclonen. Jaarlijks ontstaan er gemiddeld 26 tropische stormen, waarvan er maar liefst 16 uitgroeien tot tyfoons (gemiddelde over 1965 t/m 2020). In zeer actieve jaren worden soms zelfs 25 tyfoons waargenomen.

Het zeewater is in dit gebied het hele jaar door vrij warm, met name rond de Filipijnen en ten zuiden daarvan. De zeewatertemperatuur moet voor de vorming van tropische cyclonen tenminste 26,5°C zijn. Momenteel is het water in het zuidelijk deel van het bassin ruim warm genoeg met op grote schaal 27 tot lokaal 31°C.

De temperatuur van het zeewater in het zuidelijke deel van het bassin is al hoog genoeg voor de formatie van tropische cyclonen. (tropicaltidbits.com)

Op dinsdag 29 maart kwam dan ook de eerste tropische depressie van dit jaar tot ontwikkeling. De depressie zelf werd niet heel krachtig en bereikte op zijn hoogtepunt windsnelheden van 55 km/u (7 Bft). Er viel wel veel regen in Vietnam, maar vooralsnog was er weinig overlast.

Mogelijk eerste tyfoon van 2022 in ontwikkeling

Ook deze week kwam er weer een tropische depressie tot ontwikkeling. Deze keer was het ver ten (zuid)oosten van de Filipijnen. Er is daar momenteel veel windschering, waardoor verdere intensivering wordt voorkomen. De komende dagen zal de storm echter afbuigen naar het noordwesten. Daar is er een pak minder windschering en zal de depressie zich verder kunnen ontwikkelen. De meeste weermodellen zijn het erover eens dat de depressie in het weekend van 9 en 10 april zal uitgroeien tot een tyfoon. Mogelijk komt het na het weekend zelfs tot windsnelheden van 180 km/u of meer. Dat zou neerkomen op een categorie 3 op de schaal van Saffir-Simpson. Vooralsnog lijkt de storm bewoonde gebieden te vermijden, wat goed nieuws is voor de bewoners van de eilanden.

De verwachting van het Joint Typhoon Warning Centre voor de tropische depressie die actief is in het westelijke deel van de Stille Oceaan. In het weekend van 9 en 10 april kan de depressie uitdiepen tot tyfoon.

Tropische storm Fili

Tegelijkertijd loopt het cycloonseizoen op het zuidelijk halfrond ook nog door tot en met het einde van april. De zeeën beginnen hier juist langzaam af te koelen, maar zijn zeker nog warm genoeg voor de ontwikkeling van tropische cyclonen. Op donderdag 7 april is er één actieve tropische storm in het zuidelijke deel van de Pacific. Dit is tropische storm Fili. Fili ligt die dag ten zuidwesten van Nieuw-Caledonië en produceert windsnelheden van zo’n 95 km/u (gemiddelde over 1 minuut).

Tropische storm Fili koerst naar het zuidoosten en komt daar terecht boven kouder zeewater. Tevens is in dat gebied meer windschering en daarom zal de storm naar verwachting geleidelijk oplossen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken