51

Komende nacht is het opnieuw zover. We kunnen weer een totale maansverduistering boven de Benelux! De laatste keer dat we dit natuurfenomeen konden aanschouwen was afgelopen zomer op 27 juli 2018. Echter, de bewolking gooide toen roet in het eten. Deze keer lijkt het weer ons gunstiger gezind te zijn!

Hoe ontstaat een totale maansverduistering?

Bij een totale maansverduistering komen de zon, de aarde en de maan op één lijn te staan. Hierdoor kan het zonlicht de maan niet direct bereiken. Het is niet zo dat tijdens het hoogtepunt van de eclips de maan volledig verdwijnt. Een deeltje van het zonlicht wordt in de atmosfeer van de aarde gebroken en valt op de maan, de maan krijgt zo een rode gloed. In de volksmond wordt het ook wel een ‘bloedmaan’ genoemd.

Wanneer zien we de maximum eclips?

De eclips zal zowel in België als in Nederland te zien zijn. Het schouwspel begint om 03.35u. De maan komt dan in de bijschaduw van de aarde terecht en zal ervoor zorgen dat er steeds meer hapjes uit de maan zullen worden genomen. Pas om 05.41u begint het echte schouwspel. Dan begint de totaliteit van de eclips. De maan zal dan stilaan een rode kleur krijgen.

Het ‘moment suprême’ vindt plaats om 06.12u. De maan kleurt dan bloedrood. Daarna verdwijnt stilaan de rode kleur en om 08.50u is de eclips voorbij. De bloedmaan ziet er dan opnieuw uit zoals we haar normaal kennen.

Het verloop van de totale maansverduistering van komende nacht. Het schouwspel begint om 03.35u en eindigt om 08.50u.
Het verloop van de totale maansverduistering van komende nacht. Het schouwspel begint om 03.35u en eindigt om 08.50u.
  • TIP! Volg hier komende nacht live hoe de eclips in jouw stad eruit ziet!

Weersverwachting komende nacht?

Op deze vraag kan ik volmondig antwoorden: neen! Quasi overal in de Benelux verwachten we heldere condities komende nacht. Lokaal kan er zich wel wat nevel vormen, maar dat zou weinig problemen mogen opleveren. Wie van plan is om de bloedmaan buiten te bekijken, trekt best een dikke jas aan, het gaat namelijk overal matig vriezen met minima die tussen -5 en -9 graden Celsius liggen. Op de Hoge Venen kan het net als vorige nacht opnieuw naar -15 graden Celsius of zelfs lager gaan!

  • De maansverduistering nog beter zien? Dan is een telescoop echt aan te raden. Dit type is zeer populair

Wie van plan is om in bed te blijven liggen morgenochtend: het zal nog tot 2029 duren eer we een nieuwe bloedmaan kunnen aanschouwen in de Benelux.

Bron: hemel.waarnemen.com

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

14 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen