0

Een afgesnoerd lagedrukgebied en een persistente trog zorgen de komende dagen voor zeer wisselvallige en winterse condities in Spanje. In het noorden van het land (Cantabrië, Asturië, Baskenland) kan er tot en met het weekend 100-300 mm neerslag vallen. In de bergen is het koud genoeg voor een flink pak sneeuw. Het zwaartepunt lijkt te liggen in de Picos de Europa met daar tot meer dan 2 meter sneeuw.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Lagedrukgebied en hoogtetrog

De configuratie die komende dagen voor enorme hoeveelheden neerslag zal zorgen in het noorden van Spanje is de aanwezigheid van een lagedrukgebied boven het Iberisch Schiereiland op dinsdag-woensdag-donderdag en een hoogtetrog op vrijdag-zaterdag-zondag. In beide situaties wordt er vochtige en koude lucht vanaf het noorden aangevoerd. Deze botst op de bergen in het noorden van Spanje.

Opstuwing tegen de bergen

De vochtige lucht die met een noordelijke luchtstroming wordt aangevoerd, wordt gedwongen te stijgen de Cantabrische bergen. Daardoor ontstaat er langdurige orografische neerslag.

Orografische neerslag in het noorden van Spanje.

Het zal bijna onophoudelijk regenen en sneeuwen tot en met zondag! En ook begin volgende week verwacht ik dat de neerslag nog zal aanhouden.

Waar en hoeveel sneeuw wordt er verwacht?

De berekende sneeuwhoeveelheden zijn imposant. Het gaat van 40-80 cm in de Pyreneeën, 40-60 cm in het Iberisch randgebergte en tot 80-250 cm sneeuw in het Cantabrisch gebergte. Het is dus vooral in dit laatste gebied dat het echt gaat spoken. In de bekende Picos de Europa zal het zo goed als 5 dagen lang sneeuwen met cumulatieve hoeveelheden die tot over 2 meter kunnen stijgen. Ook begin volgende week kan het nog blijven sneeuwen.

Wat doet de sneeuwgrens?

De sneeuwgrens ligt op dinsdag rond 1200-1300 meter. Op woensdag/donderdag wordt de aangevoerde lucht tijdelijk wat zachter en zal de sneeuwgrens stijgen tot 1500-1600 meter. Vanaf vrijdag stroomt er vervolgens een portie polaire lucht naar Spanje en daalt de sneeuwgrens tot 800-900 meter en zelfs nog lager.

Bereid je dus maar voor op prachtige winterbeelden uit Spanje!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

6 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen