0

Het koudere weer op het noordelijk halfrond komt stilaan op toerental. In de Europese gebergtes valt op uitgebreide schaal sneeuw. Komende 24u mogen vooral de Pyreneeën veel sneeuw verwachten, lokaal tot 50 cm in de westelijk gelegen noordwest-stuwingsgebieden. De sneeuwgrens ligt rond 1200-1400 m.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

NW-stau

De drukconfiguratie is een uitzakkende trog (laag) met aan de westkant een NW-ZO georiënteerde luchtstroming. Vochtige lucht van over de Atlantische Oceaan botst op de Pyreneeën, wordt gedwongen te stijgen, condenseert en vormt orografische neerslag. Op onderstaande kaart met de vloeilijnen is mooi te zien hoe de lucht recht op de Pyreneeën gericht staat, en langs weerzijden er omheen krult.

De luchtstroming staat recht op de Pyreneeën.

Tot 50 cm verse sneeuw

Cumulatief kan er tot en met morgen 10-20 cm sneeuw vallen langsheen de hoofdkam met uitschieters tot 30-50 cm. Het westelijke deel vangt met de huidige set-up de meeste neerslag waardoor de sneeuwhoeveelheden hier het hoogst kunnen oplopen. De sneeuwgrens pendelt tussen 1200 en 1400 m.

Lokaal tot 50 cm sneeuw in de Pyreneeën.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

5 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen